Kolla in när robot gör en perfekt omelett
Kommer robot-kockar ta över våra kök i framtiden?
Försök igen

Här kan ni kolla in när en robot gör vad som ser ut att vara en helt perfekt omelett från scratch utan någon inblandning från någon människa.
Det handlar om en industrirobot som forskare på University of Cambridge har tränat upp att göra omeletter som både ska se ut och smaka perfekt. Ett av problemen man stötte på under utvecklingen av sin robot är att människor ofta kan ha högst olika uppfattning om hur omeletter, och annan mat, ska smaka. Människor kan även vara väldigt dåliga på att beskriva exakt hur de vill att något ska smaka. Därför använder sig forskarna av bayesiansk inferens vilken kunde ge dem vägledning i hur en god omelett sannolikt skulle smaka och vilken konsistens den skulle ha. Dr Fumiya Iida från Cambridge’s Department of Engineering ledde forskningen och han säger:
"Cooking is a really interesting problem for roboticists, as humans can never be totally objective when it comes to food, so how do we as scientists assess whether the robot has done a good job? An omelette is one of those dishes that is easy to make, but difficult to make well. We thought it would be an ideal test to improve the abilities of a robot chef, and optimise for taste, texture, smell and appearance.Another challenge we faced was the subjectivity of human sense of taste - humans aren’t very good at giving absolute measures, and usually give relative ones when it comes to taste. So we needed to tweak the machine learning algorithm - the so-called batch algorithm - so that human tasters could give information based on comparative evaluations, rather than sequential ones."
Mänskliga kockar lär sannolikt inte behöva oroa sig för att bli av med sina jobb de närmaste åren då det fortfarande är alldeles för komplext för robotar att göra välsmakande mat effektivt. Däremot lär vi nog få se robotar förhållandevis snart som tar hand om monotona arbetsuppgifter som till exempel att rensa grönsaker, skära upp olika typer mat och andra enklare uppgifter som kan frigöra mer arbetstid åt de mänskliga kockarna.