13 i dag 34 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Modulära robotar kan bygga ihop sig själva till en trappa
Kommer framtidens robotsvärmar att fungera så här?

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Modulära robotar kan bygga ihop sig själva till en trappa

Robotforskarna på MIT CSAIL har arbetat vidare på sin modulöra robotlösning M-Blocks som vi skrev om 2013 och nu har man presenterat vad man kallar för "M-Blocks 2.0".

M-Blocks är kubformade robotar som förflyttar sig med hjälp av ett inbyggt svänghjul som roterar med en hastighet på upp till 20.000 rpm. Det ger robotarna möjlighet att med hjälp av rörelseenergi gruppera sig med andra M-Block-robotar och tillsammans skapa olika strukturer. Forskarna bakom M-Blocks verkar ha en vision om att använda mängder med M-Block-robotar för att skapa olika skapelser i framtiden och chefen för projektet John Romanishin säger:

"Other robotic systems have much more complicated movement mechanisms that require many steps, but our system is more scalable and cost-effective.The unique thing about our approach is that it's inexpensive, robust, and potentially easier to scale to a million modules."

Robotarna kan identifiera varandra och har även möjlighet att kommunicera med varandra, något som givetvis krävs om man ska bygga ihop lite mer avancerade strukturer som kanske kräver att en specifik M-Block-robot måste leta upp och byggas ihop med en annan. När vi kan få se robotlösningar som denna användas i praktiska tillämpningar finns det än så länge inga uppgifter om.

Bonusvideo från när Hondas robot Asimo gav sig på att gå upp för en trappa för tolv år sedan.

Pryl, Robotar, mit csail, modulära robotar, robottrappa, trapprobot, robotsvärm Via engadget.com

Små robotar bildar former
Tufft

Några smarta personer från den prestigefyllda skolan MIT visar här upp sitt projekt M-Blocks som är några små kubrobotar som kan flytta omkring sig själva och bilda olika former. Tumnagel
44.0°
0
39.1° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
ons. 30 okt 2019, 17:40
39.1°
0

Modulära robotar kan bygga ihop sig själva till en trappa

Kommer framtidens robotsvärmar att fungera så här?