11 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Nu kommer äntligen HDMI 2.1a Får stöd för SBTM
Nu kommer äntligen HDMI 2.1a
Foto: Belkin

HDMI 2.1a är den senaste HDMI-standarden och den kommer revolu... Precis som med USB-C blir det bara svårare och svårare att hålla koll på vilken version av HDMI som gör vad. HDMI 2.1 introducerade funktioner som variabel uppdateringsfrekvens, automatisk låg latens och bandbredd nog att stödja upplösningar upp till 10K eller 120 Hz. Alla dessa funktioner var valfria för enheter med HDMI 2.1, och detta gäller även funktionen som kommer med HDMI 2.1a.

2.1a har nämligen stöd för Source-Based Tone Mapping (SBTM). Detta är en ny HDR-funktion som överför en del av HDR-tonmappningen till källan (exempelvis en dator eller streamingbox) tillsammans med den tonmappning som skärmen gör. SBTM är inget som konkurrerar med HDR10 eller Dolby Vision, utan är bara till för att få HDR-inställningar att fungera bättre genom att låta källan optimera innehållet den skickar till skärmen. Detta ska också kunna innebära att användare inte manuellt behöver kalibrera sina skärmar för HDR. Detta ska istället göras av källan och skärmen på något vis.

Som sagt behöver enheter med HDMI 2.1a inte stödja någon av dessa nya funktioner. HDMI Forums menar att det alltid är så här standarder har fungerat och att valfria funktioner tillåter tillverkare att ha flexibilitet i vilken funktionalitet de erbjuder i sina prylar. I vissa fall ska prylar kunna få stöd för den nya standarden via en mjukvaruuppdatering.

Pryl, TV, ces 2022, hdmi, standarder, hdr
38.1° 0 Hugo Engström Hugo Engström
ons. 29 dec 2021, 17:30
Nu kommer äntligen HDMI 2.1a Får stöd för SBTM
38.1°
0