12 i dag 11 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Roboten Stretch ska hjälpa till i hemmet
Fjärrstyrd robot ska ta hand om vardagssysslor i hushållet

Roboten Stretch ska hjälpa till i hemmet
Foto: Hello Robot

Robotföretaget Hello Robot har visat upp sin första robot vilket är en skapelse man på sikt hoppas kunna hjälpa människor med lite olika uppgifter i deras hem.

Det handlar om en telepresence-robot som har fått namnet Stretch och den ser inte särskilt spektakulär ut, den påminner mest om en robotdammsugare som har fått en slags grip-anordning monterad ovanpå sig. Designen verkar dock vara funktionell och i videoklippet nedan visas det upp hur Stretch skulle kunna användas till olika vardagssysslor i hemmet. Stretch är ingen autonom robot utan är utvecklad för att fjärrstyras av en operatör. Roboten skulle till exempel kunna utföra olika sysslor hos äldre och/eller funktionshindrade som inte klarar av att göra vissa grejer i hushållet själva.

I dagsläget ska Stretch ses som en forskningsplattform för telepresence-robotar och Hello Robot hoppas att universitet och andra ska utveckla Stretch för olika ändamål framöver. Till skillnad från många liknande robotar så är Stretch även utvecklad för att inte kosta en förmögenhet. Priset landar dock fortfarande på 17.950 dollar, motsvarande lite över 160.000 kronor.

Pryl, Robotar, stretch, hello robot, telepresence-robot, fjärrstyrd robot
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Roboten Stretch ska hjälpa till i hemmet
37.2° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
ons. 15 jul 2020, 09:00
37.2°
0

Roboten Stretch ska hjälpa till i hemmet

Fjärrstyrd robot ska ta hand om vardagssysslor i hushållet