41 i dag 32 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Sonos ska bli miljövänligare Produkterna ska bli effektivare och lättare att reparera
Sonos ska bli miljövänligare
Foto: Sonos

Sonos har idag berättat att man har planer på att få sina produkter att hålla längre och använda mindre energi. Detta är en del av företagets större plan att göra hela organisationen mer hållbar, med fokus på att minska e-avfall och utsläpp som driver klimatförändringarna.

Man vill bland annat göra sina produkter lättare att reparera och återvinna. I år har man därför startat ett program med namnet "Design for Disassembly", som ska vägleda utvecklingen av alla nya produkter med start 2023. Som exempel ska Sonos göra ändringar som att byta ut lim mot fästen, vilket kan göra det lättare för konsumenter att ta isär Sonos-produkter för reparation. Företaget ska också börja använda återvunnen plast i alla sina produkter innan slutet av 2023, vilket kan förhindra att viss plast hamnar på soptippar, hav eller i djurs magar

2023 ska alla Sonos produkter inkludera "Sleep mode" som nyligen introducerades för högtalarna Move och Roam. Den funktionen sänker strömförbrukningen avsevärt medan högtalarna vilar. Målet är att Sonos-produkter ska använda mindre än 2 watt i viloläge. Enligt Sonos kommer 75 procent av ens totala utsläpp från energin som produkterna använder under sin livstid. Företaget säger också att man är ansvariga för CO2-utsläpp motsvarande 267 528 bilar som körs under ett år, då räknar man med leveranskedjor och konsumenternas energianvändning.

När The Verge frågade Sonos om de skulle göra delar och manualer tillgängliga för konsumenter, likt vad Apple snart kommer att göra, fick de dock inget svar.

Pryl, Högtalare, sonos, miljö, klimat, energi, reparation
Sonos Roam och Move får batterisparläge Och ljudlimporna får stöd för DTS Digital Surround Sonos Roam och Move är rätt trevliga maskiner, men de slukar batterier på ett sätt som gör att de blir lite tramsiga, speciellt Move som i princip måste bo i sin laddare hela tiden om man inte använder den. Nu har Sonos släppt R5 av sin mjukvara och där har man lagt till den revolutionerande funktionen att högtalarna stängs av när de har varit inaktiva i 30 minuter. Om jag låter sarkastisk är det för att detta borde ha funnits med från start. Batterisparfunktionen är något som går att ha på eller av om man vill. Är den på så ska en Move klara sig i 30 dagar och en Roam i 70 dagar, förutsatt att man inte spelar på dem alltså. Om man vill spela på enheterna när de är i sparläget så måste man först väcka dem fysiskt, bra om man använder dem sällan, dåligt om man använder dem ofta. Men ditt val alltså. Stöd för DTS Digital Surround kommer nu till Arc, Beam (gen 1 och 2), Playbar, Playbase och Amp. En tredje förändring är att iOS-användare kan ställa in EQ direkt från Spelas nu-skärmen i appen. Tumnagel
39.0°
0
46.6° 0 Hugo Engström Hugo Engström
ons. 8 dec 2021, 19:15
Sonos ska bli miljövänligare Produkterna ska bli effektivare och lättare att reparera
46.6°
0