Vem ska egentligen använda Bose Frames?
Vi tar testat Boses nya solglasögonhögtalare
Bose presenterade Frames i december och högtalarbrillorna anlände i Sverige i våras. Vi har nu testat enheterna och helt ärligt funderar vi på vem som ska använda dem.
TL;DR: Skippa Bose Frames och satsa på Bose Frames 2 i stället. Eller köp vanliga solbrillor och True Wireless-lurar i stället.
Vi börjar med designen.
Bose skryter med högkvalitativa material och stabilt bygge, men Frames känns långt ifrån den premiumprodukt Bose verkar tro att det är. Frames är helt byggda i plast och känns riktigt billiga. Skalmarna är gjorda i samma material som bågen och är rejält tjocka för att ge högtalarna den plats de behöver för att göra sitt jobb. Byggkvalitet åsido så lär även storleken vara ett problem. I och med att Frames är rätt stora och bulkiga så kan det vara svårt för folk med mindre huvuden att använda lurarna.
Själva glasen är reptåliga, vilket är trevligt, men har en rätt trist svart ton som gärna hade skyddat mer mot solsken. Brillorna gör sitt jobb när det är mulet, men när solen brassar på ordentligt lämnar glasen mycket att önska.
Det smått undermåliga bygget hade varit helt okej om Frames kostade runt 500 kronor, men då Frames kostar fem gånger mer än det så förväntar vi oss mer.
På den högra skalmen sitter det en guldfärgad knapp på undersidan som låter dig kontrollera Frames. För att starta lurarna håller du in knappen några sekunder och det plingar till följt av en röst som berättar hur mycket batteri som finns kvar. När du kopplat lurarna till en telefon via bluetooth och startat musik eller annan media används knappen för att pausa samt spela och dubbelklick byter låt. Håller du in aktiveras Siri eller Google Assistant. Knappen funkar, men vi hade gärna sett att den i stället var en joystick i stället för knapp som låter dig byta låt enklare samt justera volym.
Ett litet magnetfäste sitter även på den högra skalmen som används för laddning och enheten tar drygt två timmar att ladda fullt, vilket ger dig upp till fyra timmars användningstid. Batteritiden är lite under förväntan, men acceptabel då högre batteritid troligtvis skulle leda till ännu bulkigare bygge och det räcker ändå för en dags användning när Frames används på resa till och från jobbet. Vi hade dock gärna sett någon annan laddlösning än en proprietär magnetladdare, antingen USB-C rakt i Frames eller att laddning sker via fodralet.
Förvänta er inget dunka dunka
Själva ljudelementen sitter i de tjocka skalmarna och högtalarna är riktade rakt mot hörselgången. Detta gör att du kan lyssna på musik och annat ljud utan att isolera dig från omvärlden. När det kommer till ljudläckage så kommer folk i din direkta närhet höra vad du lyssnar på, men om du är ute på stan så kommer ingen höra dina guilty pleasure-låtar. Så pro-tip är att sluta lyssna när du går på en buss eller tunnelbana med lurarna.
På kvalitetsfronten är nivån endast okej. Att köra öppet ljud har sina fördelar, det vill säga att du kan höra omgivningen vilket är säkrare än att isolera dig med pluggar, men allt som allt så levererar Frames ingen härlig ljudupplevelse. Basen försvinner helt på vägen mellan högtalaren och örat, vilket gör att nästan all musik är rätt platt. Helt ärligt gav jag under mitt test upp med att lyssna på musik och körde i stället podcasts då det kändes rätt ovärt att lyssna på musik. Pratljud, diskant och mid låter ändå helt okej.
Vi har under vår testperiod diskuterat när Frames ska användas och det har helt ärligt varit svårt att klura ut. Att vandra med lurarna på stan när trafiken håller sig på en relativt låg nivå, alternativt skogspromenader, fungerar kalas. Du hör musiken, eller ljudet, och du kan fortfarande höra ljud från externa källor. Så fort den externa ljudnivån höjs så blir ljudupplevelsen från Frames bara sämre. Det räcker med att ha någon som släpar med fötterna efter sig för att få dig att spola tillbaka i podden för att höra vad som sades.
Bose Frames är också kompatibla med Bose AR, vilket är ett nytt system från Bose som förstärker verkligheten med ljud. Det finns för tillfället en handfull appar till iOS med stöd för Bose AR och för tillfället är det inget att hänga upp i granen då dessa levererar en ASMR-upplevelse som du lika gärna skulle kunna avnjuta med ett par riktiga lurar med betydligt bättre ljud. Bose AR kanske blir roligare än framtiden, men för tillfället är det lika meh som Frames.
Sammanfattning
Bose Frames är en produkt som är imponerande tillika dum. Själva glasögonen är rätt bulkiga och plastiga och erbjuder en rätt ohärlig solglasögonupplevelse. Ljudet hade kunnat vara räddningen, men avsaknaden av bas gör ljudupplevelsen mindre härlig. För tillfället är mitt tips är att skita i Frames och lägga pengarna på ett par schyssta solbrillor som faktiskt ser bra ut och ett par trevliga in ear-lurar, eller något, i stället. Förhoppningsvis kommer Frames 2 få en ordentlig uppgradering och bli bra mycket härligare, men första generationens högtalarbrillor går att skippa med gott samvete.
Bose Frames finns tillgängliga i butik nu med ett rekommenderat pris på 2590 kronor. Frames finns med rundad eller rektangulär ram.























