Vi har testat Ring Video Doorbell 3 Plus
Den smarta dörrklockan som faktiskt är rätt smart
En nyhet i Ring-familjen är dörrklockan Video Doorbell 3 Plus. Den skulle dykt upp samtidigt som Ring Alarm-prylarna men det hela dröjde lite och det är därför skriveriet kring den kommer först nu. Vi testade den batteridrivna men det finns även en som går på kablar. Det som får den här att sticka ut är det man kallar för "Pre-Roll". Det innebär att kameran i dörrklockan börjar spela in fyra sekunder innan rörelsedetektorn har aktiverats. Det här ska i sin tur ge användaren lite bättre koll på vad det är som har triggat rörelsen från början. Det finns även en ny justerbar zon som kan känna av rörelse inom 1,5 till 4,5 meter från ytterdörren och det är för att ytterligare kunna undvika falsklarm. Video Doorbell 3 Plus har stöd för både 2,4 GHz och 5 GHz - tidigare fanns det bara stöd för 2,4 GHz.
TL;DR Grym kamera, smarta funktioner och superenkel setup. Kanske lite väl högt pris.
Precis som flera andra av Rings kamera-produkter tycker jag att bildkvaliteten (1080p) är mycket bra. Även nattetid. Dörrklockan är även snabb på att reagera när man vill kika genom den eller när någon passerar och rörelse upptäcks. Det finns flera olika inställningsmöjligheter och det är inte svårt att fatta hur man ska göra för att få allt inställt precis som man själv vill ha det. Installationen är lekande lätt och allt sköts som väntat via appen som fungerar mycket bra. Bara att välja vilken produkt man vill installera, följa instruktionerna och vänta på att den ska dyka upp i appen.
Själva Pre-Rollen som är det största med denna dörrklocka fungerar mycket bra. Den börjar som sagt spela in innan själva rörelsen inträffar och då i svartvitt och i en lägre upplösning eftersom detta kräver mer kräm av rörelsesensorn. Pre-Roll fungerar bara om ljuset utomhus är okej, ej när det är tokmörkt ute. Det spelas även inte in något ljud. Tanken med denna funktion är mest att man ska se varifrån en person kom innan denne är framme vid själva dörren eller där man nu har dörrklockan placerad, vilket kan vara bekvämt.
Vill man lagra video och titta tillbaka i arkivet på vad kameran har sett och spelat in måste man signa upp på ett månadsabonnemang. Det kostar från 3 euro i månaden. Det finns lite olika alternativ här och där får väl plånboken som vanligt bestämma. Jag själv är inget fan av att ha massa abonnemang hit och dit men i det här fallet tycker jag ändå slantarna är värt det. Alltid skönt att kunna spana in vad det där rådjuret hade för sig klockan 03:34 på min tomt en tisdagsmorgon.
Batteriet laddar man med micro-USB när det väl är dags men jag upplever att det räcker sjukt länge. Kan kanske bero på att jag aldrig får besök =(. Nej men skämt åsido, trots att den används flitigt och jag hela tiden glömmer att stänga av rörelsedetektorn på dagtid så räcker batteriet förvånansvärt länge. När det är dags att ladda plockar man ut batteriet nedifrån och tar med sig det in. Det finns även en solcellsladdare för 649 kronor man kan köpa och på så vis slippa hålla på med batteriet och låta moder jord ta hand om den biten istället.
Självklart har dörrklockan mikrofon och högtalare så att man kan prata med personen som ringt på om man inte är hemma. Ljudet när man gör detta är förvånansvärt bra och jag har utan problem snackat med grannen som undrade något och vi hörde varandra mycket tydligt båda två, utan att behöva skrika eller prata supertydligt.
Dörrklockan låter när någon ringer på och det låter även i din mobil. Men det kan ju hända att man även vill att det låter i ens bostad och det är där Chime kommer in i bilden. Det är en dosa du sätter i ett eluttag som synkas med dörrklockan och som då också ger ifrån sig ljud när någon ringer på. Man kan även ställa in så att Chime låter när kameran ser rörelse, för att ytterligare göra en uppmärksam på att det är någon vid dörren. Chime har funnits tidigare men den senaste har fått lite trevligare design och är inte lika plastig längre. I övrigt är funktionen precis som tidigare, dock ska ljudet ha blivit något starkare. Precis som tidigare finns det även en Chime Pro som fungerar som både ljudmanick och räckviddsförlängare. Föregångaren hade fula antenner på sig men här är det hela istället istället inbyggt i ett lite mer elegant skal. Pro får även en nattlampa som lyser upp i mörkret. Chime kostar 449 kronor och Chime Pro 649 kronor.
Summa summarum
Nackdelarna som jag ser det är väl prislappen. Video Doorbell 3 Plus kostar 2499 kronor och det är ju trots allt en slant. Känner man inte att man behöver Pre-Roll finns Video Doorbell 3 för 1999 kronor och nöjer man sig med insteget finns Video Doorbell som kostar 1299 kronor, och den är ju inte direkt värdelös för det. Här handlar det som vanligt om vilka funktioner du som användare kräver och vad du tycker det är värt att betala för att göra ditt hem lite smartare och dina övervakningnerver lite mindre nojiga.
Försök igen










Ring lanserar uppdaterade videodörrklockor
Och släpper nya Chimes

Idag släpps Ring Alarm i Sverige
Vi har testat larmsystemet för hemmet
