10 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Volvo utvecklar soprobot tillsammans med studenter Roary ska tömma soptunnor
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Volvo utvecklar soprobot tillsammans med studenter

Volvo har tillsammans med återvinningsföretaget Renova och studenter på Chalmers, Mälardalens högskola, samt amerikanska Penn State University utvecklat en robot som ska kunna hjälpa till att tömma soptunnor.

Man kallar den fyrhjuliga roboten för Roary efter projektets namn ROAR (Robot-based Autonomous Refuse) och detta är något gruppen har arbetat på sedan i höstas när man först presenterade projektet. Tanken är att Roary ska åka bak på en sopbil och att soptunnor som ska tömmas identifieras först av en drönare. När Roary får soptunnans aktuella position rullar den iväg och hämtar soptunnan som den sedan tömmer i sopbilen.

I framtiden antar jag att även sopbilen kommer att kunna köras av en robot vilket gör att vi skulle få helt automatiserade sophämtningssystem. Och antagligen en hel yrkeskategori som därmed försvinner.

Pryl, Pryl, volvo, robotar, roary, soprobot, sopor, soptunnor, universitet
Volvo utvecklar robotar som kan hämta sopor Ännu ett jobb som människan slipper att göra Volvo skriver i ett pressmeddelande att man håller på att utveckla små Wall-E-liknande robotar som ska kunna hämta sopkärl utanför till exempel en villa och sedan tömma denna i en sopbil som står och väntar ute på gatan. Man kallar robotarna för ROAR (Robot-based Autonomous Refuse) och Volvo samarbetar med renhållningsföretaget Renova samt Chalmers och Mälardalens universitet i Sverige och Penn State University i USA om att utveckla robotarna. Volvo säger i pressmeddelandet att man räknar med att vara klar med första utvecklingsfasen av ROAR i juni nästa år och då ska Renova börja testa robotarna tillsammans med några av deras sopbilar. Tumnagel
59.1°
0
45.6° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tors. 25 feb 2016, 12:45
Volvo utvecklar soprobot tillsammans med studenter Roary ska tömma soptunnor
45.6°
0