11 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
CSN tror det kan bli nollränta på studielån 2022 Räntan ligger idag på 0,16 procent

CSN har gjort en ränteprognos för de kommande åren och enligt den tror man att räntan på studielånen kan vara ner på 0 procent år 2022.

Idag ligger räntan på studielånen på 0,16 procent men enligt prognosen kan detta komma att sänkas till 0,06 procent redan nästa år. Det innebär att om man har en studieskuld på 140.000 kronor, vilket är genomsnittet för studieskulder idag, så sänks räntan till sju kronor per månad, nästan tolv kronor lägre än räntekostnaden i dag skriver DN.

Det är regeringen som beslutar om vad räntan för studielånen ska bli. Ulrika Åsemar, jurist på CSN, säger om deras senaste ränteprognos:

"Eftersom det är en prognos vet vi inte helt säkert att det blir så, och det är heller inte vi som fattar beslutet. Jag vet inte hur regeringen hanterar en nollränta. Men blir det noll, då blir det väldigt fördelaktigt. Men det är det redan i dag."

Den 1 januari i år hade drygt 1,6 miljoner personer studieskulder hos CSN. I slutet av 2019 var den totala skulden 231,4 miljarder kronor.

Har du studieskulder hos CSN? Svara gärna på vår enkät nedan.

Samhälle, Ekonomi, csn, studielån, räntor, utbildning
3126 röster Har du studieskulder hos CSN?
Visa resultat
CSN anlitar privatdeckare i USA Som ska leta upp de som smitit från sina studielån CSN:s studielån brukar vara förhållandevis fördelaktiga men trots det så är det en hel del låntagare som väljer att inte betala dessa och gör sitt bästa för att hålla sig undan från CSN. Det här blir givetvis ett problem för CSN då miljardtals kronor som de lånat ut riskerar att inte betalas tillbaka. CSN har under en längre tid "jagat" låntagare som håller sig undan utomlands och nu uppger SVT att man har anlitat en privatdetektiv i USA som ska hitta "försvunna" låntagare där. Magnus Berndtsson, avdelningschef på CSN, säger till SVT: "Där har vi valt ut ett antal kunder med höga skulder där den här privatdetektiven i USA har tillgång till olika register och information som vi inte kan få fram. Uppgiften är helt enkelt att hjälpa oss få aktuella kontaktuppgifter." I USA rör det sig om cirka 2.500 låntagare som sammanlagt är skyldiga CSN närmare en miljard kronor. Har du, har du haft eller planerar du att skaffa en låneskuld hos CSN? Svara gärna på vår enkät nedan. Tumnagel
49.4°
0
Svenska studenter går back 285 kronor minus varje månad i genomsnitt Enligt Sveriges Förenade Studentkårers (SFS) årliga studenbudget går svenska studenter back i genomsnitt 285 kronor i månaden när de studerar på högskolor och universitet. Anledningen till detta är att Centrala Studiestödsnämnden CSN har höjt lånedelen med 944 kronor i månaden vilket gör att ett treårigt studielån nu blir 27.000 kronor dyrare om man lånar maxbeloppet från CSN. Rebecka Stenkvist, ordförande för SFS, säger till DN: "Balansen mellan lån och bidrag har blivit alldeles för skev och trots höjningen så räcker inte pengarna till. Man lägger över en mycket större risk på individen och förflyttar den från samhället, vilket studenterna inte märker av förrän de måste börja betala tillbaka." Enligt CSN:s senaste undersökning uppger dock fler studenter nu att deras ekonomi var bättre jämfört med föregående år dock säger endast 39% av studenterna att studiemedlen täcker samtliga levnadskostnader. Tumnagel
11.0°
0
40.7° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tors. 26 nov 2020, 11:20
CSN tror det kan bli nollränta på studielån 2022 Räntan ligger idag på 0,16 procent
40.7°
0