Det här kan vara världens snabbaste pizzaugn
Gör en pizza på 37 sekunder
Det kan vara så att världens snabbaste pizzaugn finns i Hallstahammar. Tillsammans med en professionell pizzabagare har ingenjörer på företaget Kanthal lyckats trycka ut en färdig napolitansk pizza på bara 37 sekunder. Vanligtvis tar det 90 sekunder att baka en sådan pizza. Tekniken i ugnen bygger på infraröd värme och där finns reflektorer som sprider värmen jämnt i hela ugnen. I botten sitter det fyra stycken elektriska värmeelement och i toppen lika många, som tillsammans håller 900 grader Celsius.
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Försök igen


Foto: August Dellert
Visa
Pressmeddelande
Världens snabbaste pizzaugn kan finnas i Hallstahammar
37 sekunder. Så snabbt lyckades ingenjörerna på Kanthal baka en perfekt napolitansk pizza. Experimentet som utfördes tillsammans med en professionell pizzabagare var nästan en minut snabbare än den traditionella tillagningstiden.
Kanthal som är en del av Sandvik, är specialister på professionell värmeteknologi. Till vardags producerar företaget kraftfulla värmelösningar till industrin. Men en dag fick ingenjören Björn Holmstedt idén att göra pizza på fabriken i Hallstahammar.
“Traditionell napolitansk pizza bakas normalt i 90 sekunder på 450°C värme. Eftersom Kanthals teknik kan producera värme upp till 1850° C tänkte jag att det inte borde vara något problem för oss att sänka den tiden. Men det är lätt att tänka att det bara handlar om hög temperatur, men då glömmer man att pizzatillverkning är ett precisionshantverk. Det gör elektrisk uppvärmning idealisk för uppgiften, eftersom du får en jämn temperatur som kan regleras mycket exakt”, säger Björn Holmstedt, Senior R&D Professional på Kanthal.
Tillsammans med kocken Oskar Montano från den stockholmsbaserade pizzarestaurangen 800° bestämde han sig för att bygga världens snabbaste pizzaugn. Valet föll på napolitansk pizza, som av många betraktas som den högsta formen av pizzakonst. Så till den grad att UNESCO valde att inkludera den napolitanska pizzan på världsarvslistan över immateriella kulturarv för några år sedan.
Oskar har arbetat som kock i flera år och har även bott och arbetat i Italien, så han vet hur en riktigt napolitansk pizza ska se ut och smaka. Han medger att han var lite skeptiskt till en början.
- Jag är förvånad. Jag trodde aldrig att detta skulle vara möjligt. Som kock brinner jag för att skapa den perfekta pizzan, och jag vill alltid förbättra det jag gör, säger han. Ingen detalj är för liten. Och den ambitionen har även Björn från Kanthal och vi har tillsammans arbetat dedikerat för att lyckas med det här.
Tekniken i ugnen bygger på infraröd värme, samma princip som finns i till exempel terassvärmare, och den har reflektorer som sprider värmen jämnt i hela ugnen. Totalt består ugnen av åtta stycken elektriska värmeelement, fyra i toppen och fyra i botten, som håller 900° Celsius.
Om Kanthal
Kanthal® är ett världsledande varumärke för produkter och tjänster inom hållbar industriell uppvärmningsteknik och resistensmaterial. Företaget är en del av Sandvik-koncernen och har en stark tradition inom innovation och omfattande investeringar i FoU.
37 sekunder. Så snabbt lyckades ingenjörerna på Kanthal baka en perfekt napolitansk pizza. Experimentet som utfördes tillsammans med en professionell pizzabagare var nästan en minut snabbare än den traditionella tillagningstiden.
Kanthal som är en del av Sandvik, är specialister på professionell värmeteknologi. Till vardags producerar företaget kraftfulla värmelösningar till industrin. Men en dag fick ingenjören Björn Holmstedt idén att göra pizza på fabriken i Hallstahammar.
“Traditionell napolitansk pizza bakas normalt i 90 sekunder på 450°C värme. Eftersom Kanthals teknik kan producera värme upp till 1850° C tänkte jag att det inte borde vara något problem för oss att sänka den tiden. Men det är lätt att tänka att det bara handlar om hög temperatur, men då glömmer man att pizzatillverkning är ett precisionshantverk. Det gör elektrisk uppvärmning idealisk för uppgiften, eftersom du får en jämn temperatur som kan regleras mycket exakt”, säger Björn Holmstedt, Senior R&D Professional på Kanthal.
Tillsammans med kocken Oskar Montano från den stockholmsbaserade pizzarestaurangen 800° bestämde han sig för att bygga världens snabbaste pizzaugn. Valet föll på napolitansk pizza, som av många betraktas som den högsta formen av pizzakonst. Så till den grad att UNESCO valde att inkludera den napolitanska pizzan på världsarvslistan över immateriella kulturarv för några år sedan.
Oskar har arbetat som kock i flera år och har även bott och arbetat i Italien, så han vet hur en riktigt napolitansk pizza ska se ut och smaka. Han medger att han var lite skeptiskt till en början.
- Jag är förvånad. Jag trodde aldrig att detta skulle vara möjligt. Som kock brinner jag för att skapa den perfekta pizzan, och jag vill alltid förbättra det jag gör, säger han. Ingen detalj är för liten. Och den ambitionen har även Björn från Kanthal och vi har tillsammans arbetat dedikerat för att lyckas med det här.
Tekniken i ugnen bygger på infraröd värme, samma princip som finns i till exempel terassvärmare, och den har reflektorer som sprider värmen jämnt i hela ugnen. Totalt består ugnen av åtta stycken elektriska värmeelement, fyra i toppen och fyra i botten, som håller 900° Celsius.
Om Kanthal
Kanthal® är ett världsledande varumärke för produkter och tjänster inom hållbar industriell uppvärmningsteknik och resistensmaterial. Företaget är en del av Sandvik-koncernen och har en stark tradition inom innovation och omfattande investeringar i FoU.