6 i dag 12 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Facewatch håller koll på snattare och annat
System för kameraövervakning med ansiktsigenkänning

Facewatch håller koll på snattare och annat

Facewatch är ett övervakningssystem som bland annat används av många av butiksinnehavare i Storbritannien för att kameraövervaka sina butiker i jakt på snattare eller andra kriminella element.

Till skillnad från många andra övervakningssystem så använder Facewatch ansiktsigenkänning vilket gör att en butiksägare som blivit utsatt för till exempel snatteri kan skicka upp en bild på snattaren till Facewatch molntjänst. Skulle samma snattare komma in i en annan butik som kör Facewatch kan systemet i realtid varna personalen att en potentiell snattare är inne i butiken.

Butiksinnehavare och andra får med andra ord möjlighet att vidta åtgärder innan ett eventuellt brott begås om de skulle känna för det. Lite som i filmen Minority Report fast här sker processen utan medium som är nedsänkta i ett badkar. Ansiktisgenkänning är en en teknik som blir allt billigare och grundaren av Facewatch, Simon Gordon, säger att den teknik som hans företag använder antagligen kommer att bli lika vanlig som att ha en mobiltelefon inom ett år.

Runt 10.000 butiker och andra ställen sägs idag använda Facewatch i Storbritannien. Här i Sverige tror jag att lagstiftningen skulle förhindra liknande system än så länge även om jag inte är helt säker på att så är fallet.

Samhälle, Allmänt, facewatch, kameraövervakning, övervakning, integritet, minority report
44.2° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tors. 17 dec 2015, 16:15
44.2°
0

Facewatch håller koll på snattare och annat

System för kameraövervakning med ansiktsigenkänning