38 i dag 37 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Förslag på ny svensk rymdlag presenterat Sveriges nya rymdlag kan börja gälla 2023
Förslag på ny svensk rymdlag presenterat
Inte skalenlig bild

Den så kallade Rymdlagsutredningen överlämnade förra veckan sitt betänkande angående en uppdatering av den svenska rymdlagstiftningen till Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning med ansvar för rymdfrågor.

Betänkandet är på 455 sidor och syftar till att modernisera Sveriges nuvarande rymdlagstiftning som har nästan 40 år på nacken. I ett pressmeddelande skriver Statens offentliga utredningar om betänkandet till den nya rymdlagen:

"Utredningens förslag till en ny rymdlag omfattar regler om tillstånd och tillsyn, som är anpassade till ett större antal ärenden i framtiden och som tydligare än i dag anger vilka villkor som ska gälla. Till skillnad från i dag ska statliga aktörer och sondraketverksamhet som huvudregel också omfattas av tillståndsplikt. Vidare innehåller lagen nya bestämmelser om bland annat skydd för rymdmiljön, skadestånd och ett försäkringskrav."

Lagförslaget föreslås börja gälla 1 juli 2023. Vill ni läsa lite mer om betänkandet "En ny rymdlag" så kan ni göra det hos Populär Astronomi här.

Samhälle, Juridik, rymden, rymdlag Via popularastronomi.se
39.4° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
mån. 29 nov 2021, 14:00
Förslag på ny svensk rymdlag presenterat Sveriges nya rymdlag kan börja gälla 2023
39.4°
0