7 i dag 32 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Försvaret vill inte ha en vindkraftspark i Östersjön Tror det kan skada totalförsvaret av Sverige

Förra veckan skrev vi om att det norsk-svenska företaget Njordr Offshore Wind ville bygga en stor vindkraftspark i Östersjön. Detta verkar dock redan nu vara något som Försvarsmakten ställer sig tveksamma till.

Den föreslagna vindkraftsparken Baltic Offshore Delta skulle ligga cirka 5 mil från Stockholms skärgård och bestå av 253 vindturbiner med en höjd på upp till 330 meter. I en första så kallad hinderremiss för vindkraftsparken säger Försvarsmakten nej till projektet. Emil Markström, samhällsplanerare vid Försvarsmakten, säger till DN om anledningen bakom det:

"Försvarsmakten bedömer att uppförandet av den här vindskraftsetableringen skulle medföra påtaglig skada på riksintresset för totalförsvarets militära del. Vi har tittat på förslaget med de ingångsvärden som bolaget angett, projektområdets storlek och placering, antal vindkraftverk och höjden. Utifrån det har vi landat i vår bedömning."

Det här betyder dock inte att planerna på vindkraftsparken i Östersjön är helt körda. Niklas Sondell, projektutvecklare på Njordr Offshore Wind, säger till DN att beskedet från Försvarsmakten var väntat. Vidare säger Sondell:

"Jag har inte hört om någon som fått ja i första rundan. Vindkraftsparken Storgrundet utanför Gävle höll på i över två år innan de fick godkänt av Försvarsmakten. Man får ett nej och så försöker man anpassa sig och i dialog med Försvarsmakten komma fram till en bra lösning."

Om Baltic Offshore Delta får tillstånd och faktiskt byggs så siktar Njordr Offshore Wind att vindkraftsparken ska kunna tas i drift någon gång 2030 - 2032.

Samhälle, Politik, vindkraftspark, sandhamn, stockholm, Njordr Offshore Wind, Baltic Offshore Delta, försvaret
Sveriges största vindkraftspark planeras utanför Sandhamn Skulle kunna generera nästan lika mycket energi som hela Forsmark Den norsksvenska företaget Njordr Offshore Wind vill bygga vad som skulle bli Sveriges största vindkraftpark utanför Stockholms skärgård några mil från Sandhamn. Vindkraftsparken går under namnet Baltic Offshore Delta och är tänkt att byggas på ett 1000 kvadratkilometer stort område till havs som ligger 55 kilometer från Sandhamn, 65 kilometer söder om Åland och 100 kilometer norr om Fårö på Gotland skriver DN. Tanken är att vindkraftsparken ska bestå av 253 vindturbiner med en höjd på upp till 330 meter. Skulle Baltic Offshore Delta byggas så tror man att vindkraftsparken skulle kunna generera 20 TWh om året. Det kan jämföras med kärnkraftsverket Forsmark vars tre reaktorer förra året genererade 22 TWh. För att det hela ska bli av så måste dock projektet först godkännas av både Försvarsmakten och andra myndigheter. Skulle så ske så tror man att Baltic Offshore Delta som tidigast skulle kunna tas i bruk någon gång 2030-2032. Tumnagel
58.8°
0
44.7° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
mån. 22 nov 2021, 11:45
Försvaret vill inte ha en vindkraftspark i Östersjön Tror det kan skada totalförsvaret av Sverige
44.7°
0