25 i dag 10 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Magdalena Andersson avgår som statsminister Sju timmar efter hon blev vald till Sveriges första kvinnliga statsminister
Magdalena Andersson avgår som statsminister
Magdalena Andersson
Foto: Socialdemokraterna / flickr

Tidigare idag blev Magdalena Andersson vald till statsminister men det är en post hon nu väljer att lämna, bara lite över sju timmar efter det att hon valts.

Anledningen till att Andersson vill bli entledigad som statsminister är att Miljöpartiet valde att hoppa av regeringen efter det att högerblockets budget röstats igenom, något som skedde några timmar efter Andersson valts till Sveriges första kvinnliga statsminister. Riksdagens talman har godkänt Anderssons begäran om entledigande som statsminister. I ett pressmeddelande från Riksdagen skriver man:

"Talmannen kommer nu att ta kontakt med partiledarna för att diskutera situationen och återkommer med besked om den fortsatta processen under torsdag eftermiddag."

Magdalena Andersson verkar dock redo att bli statsminister igen fast då i en socialdemokratisk regering. Till Aftonbladet säger hon:

"Miljöpartiet har meddelat att de accepterar mig som statsminister. Jag har begärt av talmannen att bli entledigad som statsminister. Jag är redo att bli statsminister i en socialdemokratisk regering."

Samhälle, Politik, magdalena andersson, hejdå, rörigt Via aftonbladet.se
Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister Tog bara 145 år I dag valdes Magdalena Andersson till Sveriges nya statsminister. Efter att totalt 175 av 349 riksdagsledamöter godkände valet blev hon den första kvinnan på posten i Sveriges historia. Magdalena valdes med minsta möjliga marginal då både Centerpartiet och Vänsterpartiet valde att trycka gult. Tumnagel
75.9°
0
Magdalena Andersson nominerad till ny partiledare För Socialdemokraterna Som väntat så nominerade Socialdemokraternas valberedning i dag Magdalena Andersson till ny partiledare för Socialdemokraterna, en nominering som hon nu också har tackat ja till. Bakom sig har hon samtliga 26 partidistrikt. Partiet har partikongress i början av november och då kommer, troligen, Magdalena att väljas till partiledare. Då avgår Stefan Löfven både som partiledare men även som statsminister, så efter det följer talmansrundor på det sätt som vi nu börjar bli vana vid. Tumnagel
41.1°
0
57.8° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
ons. 24 nov 2021, 18:35
Magdalena Andersson avgår som statsminister Sju timmar efter hon blev vald till Sveriges första kvinnliga statsminister
57.8°
0