20 i dag 10 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Man döms för att ha begått våldtäkt på nätet Första gången någon döms för våldtäkt efter virtuellt övergrepp

En 42-årig man från Norduppland har dömts till tio års fängelse efter att Tingsrätten ansåg att han gjort sig skyldig till att ha våldtagit flera minderåriga via internet.

Det är första gången någon i Sverige bedöms att begått en våldtäkt genom virtuella övergrepp som skett via datorn. Förutom fem fall av våldtäkt döms mannen även för sexuellt tvång, grovt sexuellt tvång och flera andra sexuella övergrepp som samtliga begåtts via datorn. Det ska ha handlat om 27 stycken offer och av de 18 som kunnat identifieras har samtliga varit under 18 år och bott i USA, Kanada och Skottland.

Det här är tredje fallet i Sverige där åklagare försökt få någon dömd för våldtäkt efter övergrepp som skett via internet men första gången någon faktiskt har fällts för detta. Det är oklart om domen kommer att överklagas men jag misstänker att så kommer att bli fallet.

Samhälle, Juridik, övergrepp, våldtäkt, våldtäkt på nätet, fängelse
Visa Så säger lagen. Det är i brottsbalkens 6:e kapitel, fjärde paragrafen som reglerar vad som avses med våldtäkt mot barn.

Enligt den gäller att den som har samlag med ett barn under femton år eller som ”genomför en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag döms för våldtäkt mot barn till fängelse i lägst två och högst sex år.

Om brottet är att anse som grovt döms för grov våldtäkt mot barn till fängelse i lägst fyra och högst tio år.

Tidigare har domstolarna inte ansett att kränkningen varit tillräckligt allvarlig om den skett via nätet.

Källa: DN
68.7° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tors. 30 nov 2017, 15:35
Man döms för att ha begått våldtäkt på nätet Första gången någon döms för våldtäkt efter virtuellt övergrepp
68.7°
0