Ökad risk att dö för glutenintoleranta
Folksjukdom ökar risken för att dö i andra sjukdomar
I en nyligen publicerad forskningsstudie uppges det att risken för att dö ökar för dem som lider av folksjukdomen celiaki, det vi vanligtvis kallar för glutenintolerans.
I studien ingick 50.000 patienter som led av celiaki och jämfört med kontrollpersoner var dödligheten hos personer med celiaki 21 procent högre. Bland annat uppges människor med celiaki löpa en ökad risk att dö i bland annat hjärt-kärlsjukdom, cancer och luftvägssjukdomar jämfört med dem som ingick kontrollgruppen. I genomsnitt ökade dödsrisken med 21 procent jämfört med kontrollgruppen enligt den senaste studien.
Jonas F Ludvigsson, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska institutet och överläkare vid barnkliniken på Universitetssjukhuset Örebro, säger till TT angående studien:
"Ett par saker kan man ta till sig. Det finns nästan inga sjukdomar som inte leder till en liten ökad risk för död. Det andra är att den ökade risken (vid celiaki) är ganska låg i mitt perspektiv som läkare. För många andra sjukdomar kan risken öka med 200–300 procent. Men det finns en ökad risk med 21 procent och det är naturligtvis tråkigt för den som har trott att celiaki inte medför någonting."
Det uppskattas att runt 100.000 svenskar lider av celiaki, en sjukdom som det inte finns något botemedel mot. Det ska observeras att tidigare undersökningar av celiaki-sjuka har resulterat i skiftande resultat, allt från klart ökad dödsrisk till ingen förhöjd risk att dö alls.
Gluten finns i vete, råg och korn. När en person med celiaki äter gluten skadas tarmluddet vilket gör att förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs. Det kan leda till näringsbrist och ohälsa.
Behandlingen är att äta glutenfri mat resten av livet. Sjukdomen kan inte gå över eller "växa bort”.
Celiaki är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn. Sjukdomen drabbar även vuxna och sjukdomen kan bryta ut i vilken ålder som helst.
I Sverige beräknas upp till tre procent av befolkningen ha celiaki. Majoriteten av dem har ännu inte fått en diagnos. Under de senaste årtiondena har det skett en ökning av celiaki i Sverige och i flera andra västländer.
Celiaki är till viss del ärftlig och är vanligare bland kvinnor.
Källa: Celiakiförbundet