12 i dag 11 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Om en vecka förbjuds halogenlampor i EU
Snart är det LED som gäller!

Den 1 september är det dags att säga hejdå till halogen-glödlampor då dessa från och med det datumet kommer att sluta säljas.

Butiker kommer dock fortsatt få sälja de lamporna de har på lager och vissa specialtyper av halogen-lampor, till exempel sådana som används för belysning i ugnar, kommer att undantas från förbudet. EU vill nu att vi ska ersätta halogen-lamporna med LED-lampor vilket drastiskt kommer att minska energiåtgången för belysning i Europa skriver The Guardian.

Enligt lamptillverkaren Philips kommer Europas elkonsumenter tillsammans spara cirka 1,3 miljarder kronor om året genom att gå över till LED-belysning. Förutom det så kommer den minskade energiåtgången leda till att det genereras 15 miljoner ton mindre kolutsläpp varje år.

En halogenlampa har i genomsnitt en livslängd på cirka två år medan en LED-lampa förväntas lysa i 15 - 20 år, något som borde göra att inköpskostnaden för lampor borde sänkas för hushållen i EU.

Samhälle, Juridik, halogenlampor, eu, förbud
Halogenlampa En halogenlampa är en slags glödlampa som innehåller halogengas, vanligen jod eller brom. I halogenlampan är temperaturen hos glödtråden högre än i en vanlig glödlampa. Den höga temperaturen gör att glödtråden förgasas till viss del men de gasformiga atomerna desublimerar och återgår till glödtråden i ett kretslopp så att den håller 2-4 gånger längre och ger mer ljus än en glödlampa. Halogenlampans ytterhölje är gjort av värmetåligt kvartsglas och har vanligen ett UV-skydd för att filtrera bort UV-strålning. 72.0° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
lör. 25 aug 2018, 15:00
72.0°
0

Om en vecka förbjuds halogenlampor i EU

Snart är det LED som gäller!