12 i dag 11 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Över 20.000 körkort återkallades årets första sex månader
En ökning med 10 procent jämfört med förra året

Transportstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att det under årets första sex månader återkallades sammanlagt 20.303 körkort. Det är en ökning med 10 procent jämfört med de 18.352 körkort som återkallades under årets sex första månader under förra året.

Ökningen ska framför allt ha skett enligt Återkallelsegrund 4 vilken innebär "en väsentlig överträdelse, vanligen fortkörning" enligt pressmeddelandet. Åsa Bergqvist, enhetschef på avdelning körkort på Transportstyrelsen, säger:

"De hastighetsgränser som vi har finns där av en anledning. Genom att bryta mot dem ökar risken för att man ska bli inblandad i en olycka. Att återkalla körkortet är en trafiksäkerhetsåtgärd."

Statistiken från Transportstyrelsen visar även att 4 av 5 som fick sitt körkort återkallat var män. Något som kanske är lite anmärkningsvärt då 53 procent är män och 47 procent är kvinnor av Sveriges 6,7 miljoner körkortsinnehavare. Om detta säger Bergqvist:

"Man kan inte säga att kvinnor kör bättre än män, men siffrorna talar för att kvinnor kör säkrare än män. En tolkning är att kvinnor inte är benägna att utsätta sig för risker på samma sätt som män gör och det återspelas i statistiken."

Här nedanför hittas Transportstyrelsen tabeller över "Återkallade körkort första halvåret" samt "Återkallade körkort första halvåret fördelning mellan män och kvinnor".

Samhälle, Juridik, körkort, återkallat körkort, indraget körkort, statistik, transportstyrelsen
43.1° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tis. 21 jul 2020, 16:00
43.1°
0

Över 20.000 körkort återkallades årets första sex månader

En ökning med 10 procent jämfört med förra året