Regeringen verkar backa om Nord Stream 2
Kan bli okej för Ryssland att lagra rör i Karlshamn

Gasprojektet Nord Stream 2 fortsätter att vara en omdiskuterad fråga för Sverige. I december förra året meddelade regeringen att de ansåg att det Rysslandsägda företaget bakom projektet inte borde få använda hamnar i Sverige för att lagra material under byggnationen av gasledningen. Anledningen var att försvarsmakten ansåg att användningen av hamnarna i Slite på Gotland och i Karlshamn skulle ha en negativ påverkan på det svenska försvaret. Gotlands kommun tackade också därför nej till att hyra ut hamnen till projektet.
Nu har regeringen delvis backat från sin syn på saken. Enligt Ekot anser nu regeringen att hamnen i Karlshamn kan få användas för lagring av rör under projektets gång.
Anledningen till att regeringen backar om sitt tidigare uttalande är att de anser att det finns brister i underlaget från försvarsmakten. Bland annat ska det inte ha tagits hänsyn till att det i dag pågår omfattande trafik från ryska handelsfartyg i hamnen. Därför anses nu användningen av hamnen inte längre vara ett säkerhetspolitiskt eller försvarspolitiskt hot mot Sverige.
Kommunledningen i Karlshamn, som i morgon ska fatta beslut kring uthyrningen, ska under kvällen få information från regeringen om det rådande läget. Angående uthyrning av hamnen i Slite verkar dock de tidigare rekommendationerna stå fast, det vill säga att inte hyra ut hamnen.
Uppdaterat: Regeringen har nu under en presskonferens på måndagskvällen bekräftat att de inte längre avråder Karlshamn att säga nej till Nord Stream 2-projektet. Så här säger utrikesminister Margot Wallström.
– Sedan regeringen träffade representanter från Karlshamn och Gotland sist, så har vi säkerställt att vi har fullgod information om projekten.
– Om Karlshamn säger ja så kommer Sveriges försvarspolitiska intressen inte att hotas.
Karlshamns kommun väntas nu säga ja till uthyrningen medan Gotland säger fortsatt nej. En uthyrning betyder för Karlshamns del ungefär 30 arbetstillfällen och 100 miljoner kronor i intäkter.