9 i dag 11 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Regeringen vill ha räntetak för snabblån Ska inte kosta skjortan att fixa snabba cash
Regeringen vill ha räntetak för snabblån
Foto: Pixabay

Regeringen vill införa ett räntetak för så kallade snabblån, det som vanligtvis kallas för "sms-lån", så att dessa lån inte riskerar att bli alltför dyra för låntagarna.

Biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) säger i ett pressmeddelande:
"Genom förslaget stärker vi skyddet för konsumenterna och begränsar möjligheten att profitera på människor i ekonomisk utsatthet. Det är oacceptabelt att konsumenter utnyttjas."
I regeringens lagrådsremiss föreslår man att kredit- och dröjsmålsräntor för högkostnadskrediter maximalt får vara 40 procent högre än referensräntan, som just nu är –0,5 procent skriver DN.

Det skulle innebära att om någon lånade till exempel 1000 kronor skulle de aldrig behöva betala mer än 2000 kronor för sitt lån. Lagändringen föreslås börja gälla 1 september nästa år.

Samhälle, Ekonomi, snabblån, snabba cash, sms-lån, juridik, regeringen, räntetak
Google ska blockera annonser för snabblån Sådana med dåliga villkor Från och med den 13 juli kommer Google inte längre acceptera annonser från företag som säljer snabblån. Det innebär att annonser för krediter som ska betalas tillbaka inom 60 dagar eller tidigare inte längre skall synas via sökjättens annonser. Enligt Google så är det för att skydda konsumenterna från, vad de anser, vara lån som alltid är en dålig affär för konsumenten. Annonser för bolån, billån, kreditkort och andra typer av lån som Google anser vara ok kommer fortfarande dyka upp som annonser. I USA kommer man även blockerar annonser för lån där räntan på en årsbasis är högre än 36 procent. Tumnagel
72.9°
0
72.8° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
fre. 24 nov 2017, 10:45
Regeringen vill ha räntetak för snabblån Ska inte kosta skjortan att fixa snabba cash
72.8°
0