4 i dag 12 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Skadliga ämnen används i många hörlurar
En tredjedel av undersökta hörlurar innehöll för höga halter

Kemikalieinspektionen har undersökt om det förekommer för höga halter av skadliga ämnen i hörlurar och kommit fram till att så ofta kan vara fallet.

I Kemikalienspektionens undersökning så innehöll 6 av 20 par undersökta hörlurar för höga halter av bland annat bly, flamskyddsmedel och ftalater. Sammanlagt ska Kemikalieinspektionen ha undersökt 69 olika hemelektronik-produkter från 27 tillverkare och av dessa innehöll 24 produkter för höga halter av skadliga ämnen.

Till SVT säger Mariana Pilenvik, inspektör vid Kemikalieinspektionen, dock att det generellt inte handlar om några akuta hälsorisker för konsumenterna. På längre sikt kan det dock bli ett problem och Pilenvik säger:

"Men det kan påverka oss på längre sikt. Allt beror på vilket sätt man utsätts för dem och i vilka halter. Problemet är att vi utsätts för de här ämnena lite grann hela tiden, från mängder av produkter. Ftalater finns till exempel i många produkter runt om oss, så det är en ständig påverkan. "

Ni hittar Kemikalieinspektionens undersökning på länken nedan. De undersökta produkterna finns i bilaga 3 som börjar på sidan 31 i den nedladdningsbara PDF-filen.

Samhälle, Hälsa, hörlurar, kemikalieinspektionen Via kemi.se
27.0° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tors. 9 dec 2021, 16:30
27.0°
0

Skadliga ämnen används i många hörlurar

En tredjedel av undersökta hörlurar innehöll för höga halter