37 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Slutköat på krogen tack vare coronaviruset Nu måste mat och dryck serveras vid bordet

Igår beslutade regeringen att restauranger, barer och krogar endast kommer att tillåtas att servera mat och dryck direkt till gästernas bord. Detta är något man inför för att undvika att gäster trängs i bamba-köer, bufféer, bardiskar och liknande.

Det kommer fortsatt att vara tillåtet för restauranger att låta gästerna hämta mat och dryck själv så länge restaurangerna kan säkerställa att det är genomförbart utan att gästerna trängs med varandra. Det kommer även att vara tillåtet att köa för mat på snabbmatsrestauranger så länge det hålls ett någorlunda avstånd i köerna.

På länken nedan har Aftonbladet samlat ihop några frågor angående de nya restaurangföreskrifterna som klargör vad som gäller framöver.

Samhälle, Hälsa, restauranger, bordsservering, corona, covid-19, virus
Visa Nya regler för restauranger och krogar Folkhälsomyndigheten föreskriver nu, med stöd av smittskyddsförordningen, att restauranger, barer och caféer i hela landet behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.

Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal bär ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer. Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.

Den som ansvarar för verksamheten ansvarar för att ha rutiner för att göra risken för smittspridning så liten som möjligt. Riskbedömningar ska göras regelbundet utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och regionernas smittskyddsläkare. Smittskyddsläkaren kan efter samråd med kommunen fatta beslut om att förbjuda de verksamheter som inte uppfyller kraven.

Källa: Folkmyndigheten
48.3° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
ons. 25 mar 2020, 08:00
Slutköat på krogen tack vare coronaviruset Nu måste mat och dryck serveras vid bordet
48.3°
0