Snart kan man göra värnplikt som cybersoldat
Cyberkrigsföring kommer att bli en viktig del av försvaret

Nästa år kommer Försvarsmakten och KTH att börja utbilda den första kullen av värnpliktiga som ska bli så kallade cybersoldater. Det handlar om värnpliktiga som i händelse av krig då skulle skydda försvarets datorsystem samt upptäcka och förhindra intrång i dessa.
I juli nästa år kommer 30 stycken värnpliktiga med programmeringserfarenhet att börja utbildas på Ledningsregementet i Enköping i elva månader. David Olgart, utvecklingsledare inom cyberförsvar på Försvarsmakten, säger:
"De ska skydda försvarets egna system och upptäcka, rapportera och hantera incidenter och intrång. Planen är att de ska bli uppemot 60 per år så småningom."
Utbildningen på Ledningsregementet i Enköping kommer att ske i ett samarbete med KTH skriver DN. Det nämns inget om att det nya cyberförbandet även kan få i uppgift att attackera främmande makters datorsystem. Sannolikt kommer dock eventuella sådana aktioner att skötas av andra delar inom försvaret, till exempel enheter inom It-försvarsförbandet, militärens underrättelsetjänst Must, Försvarets radioanstalt, Totalförsvarets forskningsinstitut FOI och Försvarshögskolan.
Försvaret ska få rätt att genomföra cyberattacker
Regeringen öppnar upp för cyberkrigsföring

Centerpartiet vill sätta in hemvärnet mot hackers
IT-experter kan få hjälpa till frivilligt

Försvarsmakten ska utbilda cybersoldater
Och antalet värnpliktiga ökas på till 5.000 stycken
