37 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Stockholm vill stoppa fortkörare med geofencing Är fortkörning ens ett problem i Stockholms innerstad?
Stockholm vill stoppa fortkörare med geofencing
Stureplan by night
Foto: Wille Wilhelmsson

Ny Teknik rapporterar att Stockholms stad nu planerar att göra det omöjligt för stadens egna fordon att köra snabbare än gällande hastighetsbegränsning med hjälp av så kallade geofencing-teknik.

Det innebär att man med hjälp av digitala staket stryper bilens hastighet om systemet känner av att fordonet färdas snabbare än gällande hastighetsbegränsning. För Stockholms stad handlar det om 800 - 900 bilar som man planerar att förse med geofencing-teknik till 2021.

Det verkar dock återstå en del frågor och det är inte bestämt om det nya systemet ska installeras i fordon som Stockholm stad redan förfogar över eller om det bara kommer att installeras i nya bilar som staden köper in. Stockholm stad har hur som helst avsatt 1,5 miljoner kronor till projektet som Trafikkontoret ska använda för att knyta till sig geofencing-kompetens.

På sikt vill även Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) att alla fordon som färdas i Stockholms innerstad ska förses med geofencing-teknik som ser till att hastighetsbegränsningarna efterlevs. Hur det rent praktiskt och juridiskt skulle kunna fungera verkar han dock hoppas att Transportstyrelsen, Trafikverket och regeringen ska lösa. Det lär med andra ord ligga rätt långt in i framtiden innan något sådant sker. Kanske är det lika bra för Stockholm att invänta självkörande bilar innan man drar igång ett sådant jätteprojekt, ett projekt som jag misstänker skulle kunna leda till en hel del irritation bland en del Stockholmare.

Här nedanför kan ni kolla in vad geofencing är och hur det fungerar.

Samhälle, Juridik, stockholm, fortkörning, hastighetsbegränsning, geofencing, digitala staket
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Stockholm vill stoppa fortkörare med geofencing
23.5° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
ons. 9 okt 2019, 11:40
Stockholm vill stoppa fortkörare med geofencing Är fortkörning ens ett problem i Stockholms innerstad?
23.5°
0