1 i dag 10 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Storbritannien godkänner piller mot covid-19 Blir första landet i världen som godkänner Molnupiravir
Storbritannien godkänner piller mot covid-19
Foto: Merck

Storbritannien har som första land i världen godkänt läkemedlet Molnupiravir för behandling av covid-19, det enda läkemedlet mot covid-19 som hittills utvecklats som inte behöver ges via dropp eller injektioner.

Molnupiravir är utvecklat av det amerikanska läkemedelsföretaget Merck. Det får endast ges till personer som fyllt 18 år, testats positivt för covid-19 samt har minst en riskfaktor för att få en allvarlig variant av infektionen skriver TT. Molnupiravir ska minska symptom från covid-19 och kunna göra tillfrisknandet snabbare hos dem som smittats av sjukdomen.

Även USA, EU och andra länder håller på med granskningar av Molnupiravi, något som eventuellt kan leda till att läkemedlet även godkänns för användning på andra platser i världen.

Samhälle, Hälsa, covid-19, Molnupiravir, pandemi, corona
Läkemedel mot covid-19 framtaget i USA Molnupiravir sägs minska dödlighetsrisken i covid-19 betydligt De båda amerikanska läkemedelsföretagen Merck och Ridgeback Biotherapeutics har utvecklat ett läkemedel som de säger kan minska dödligheten med upp till 50 procent för högrisk-patienter som infekterats av covid-19. Läkemedlet kallas för Molnupiravir och kan förhindra att viruset replikerar sig hos människor som infekterats med covid-19, något som gör att kroppens egen immunförsvar kan försvara sig mot viruset och att inte den smittade drabbas av svårare komplikationer. Merck och Ridgeback planerar nu att ansöka om tillstånds hos den amerikanska myndigheten Food and Drug Administration (FDA) att få använda Molnupiravir i sjukvården i USA. Om eller när FDA eventuellt kan ge tillstånd för användning av Molnupiravir finns det än så länge inga uppgifter om. I inslaget nedan intervjuar CNBC Dr. Anthony Fauci, chefen för amerikanska National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) samt den amerikanske presidenten Joe Bidens chefsrådgivare i medicinska frågor, om Molnupiravir. Där säger han bland annat att även om Molnupiravir, eller andra läkemedel mot covid-19, skulle bli godkända för användning så är det fortfarande väldigt viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig mot covid-19. Tumnagel
49.4°
0
43.5° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tors. 4 nov 2021, 15:45
Storbritannien godkänner piller mot covid-19 Blir första landet i världen som godkänner Molnupiravir
43.5°
0