10 i dag 1 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium! Svenska ReGlove tar fram återvinningsbara skyddshandskar Maskin gör förbrukade handskar till nya handskar Svenska ReGlove tar fram återvinningsbara skyddshandskar Foto: ReGlove

Ett gäng med svenska studenter har gått vidare i den prestigefyllda tävlingen James Dyson Award för sitt projekt ReGlove, en maskin som tillverkar, steriliserar och återproducerar återvinningsbara skyddshandskar.

I ett pressmeddelande skriver gänget bakom ReGlove att det varje månad används runt 65 miljarder plasthandskar varav majoriteten är gjorda för engångsbruk och tillverkade i icke-biologiskt nedbrytbart material. ReGloves handskar tillverkas av biologiskt nedbrytbar plast och kan efter användning återvinnas i maskinen som kan tillverka nya handskar. ReGlove skriver:

"Maskinen steriliserar och reproducerar biologiskt nedbrytbara skyddshandskar med hjälp av en kemiskt avancerad polyvinylalkohol (PVA). ReGlove-handsken fungerar som en nitrilhandske, är slitstark och formbar, men än viktigare så kan den lösas upp i vatten och formas om, igen och igen, på den plats de ämnas användas."

ReGlove planerar nu att att optimera sitt system så att det kan tillverka handskarna snabbt och automatisera steriliseringsprocessen. Hur tidsplanen ser ut för det och när vi skulle kunna se en kommersiell version av deras maskin finns det i dagsläget inga uppgifter om. Här nedan hittas en video som beskriver ReGlove-projektet lite närmare.

jamesdysonaward.org Samhälle, Miljö, reglove, återvinning, plasthandskar,
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Svenska ReGlove tar fram återvinningsbara skyddshandskar
58.2° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
sön. 18 okt 2020, 14:00
Svenska ReGlove tar fram återvinningsbara skyddshandskar Maskin gör förbrukade handskar till nya handskar
58.2°
0