Sverige skapar nationellt center för cybersäkerhet
Ska skydda Sverige mot hackers

Idag beslutar regeringen om att skapa ett nationellt center för cybersäkerhet där personal från de fyra myndigheterna Försvarsmakten, Försvarets radioanstalt (FRA), Säkerhetspolisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kommer att ingå. Centrets kommer även att ha ett nära samarbete med Post- och telestyrelsen (PTS), Polismyndigheten samt Försvarets materielverk (FMV) vars personal ska kunna medverka i centrets verksamhet.
Sveriges nationella centret för cybersäkerhet kommer att få i uppgift att stärka Sveriges samlade förmåga att förebygga, upptäcka och hantera cyberhot mot Sverige och minska cybersårbarheterna. I en debattartikel på DN skriver cheferna för MSB, Säpo, Must och FRA bland annat:
"Verksamheten ska, fullt etablerad, bidra till att förbättra skyddet mot antagonistiska hot och minska de digitala sårbarheterna. En central del i skyddet kommer att vara ett samordnat agerande med gemensamma analyser och lägesbilder om hot, sårbarheter, risker och skyddsförmågor. Centret ska också kunna stödja Regeringskansliet i strategiska frågor rörande cybersäkerhet."
Exakt var Sveriges nationella centret för cybersäkerhet ska placeras är inte klart ännu. Någon gång under 2023 förväntas ett hundratal från de fyra myndigheterna arbeta på centret.
För att läsa debattartikeln om Sveriges nationella center för cybersäkerhet från Dan Eliasson, generaldirektör, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Klas Friberg, generaldirektör, Säkerhetspolisen, Lena Hallin, chef, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must), Försvarsmakten, samt Björn Lyrvall, generaldirektör Försvarets radioanstalt (FRA) hoppa vidare på länken nedan.
* Centret kommer att inrättas av fyra samverkande myndigheter – Försvarsmakten, Försvarets radioanstalt (FRA), Säkerhetspolisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
* Centret ska ha en nära samverkan med Post- och telestyrelsen (PTS), Polismyndigheten samt Försvarets materielverk (FMV) som ska ges möjlighet att medverka i centrets verksamhet.
* Det övergripande målet för Nationellt center för cybersäkerhet kommer vara att stärka Sveriges samlade förmåga att förebygga, upptäcka och hantera antagonistiska cyberhot mot Sverige och minska cybersårbarheterna.
* Samverkan med privata och offentliga aktörer ska utgöra en central del av uppdraget.
* Under 2021 kommer personal i det nyinrättade centret att samlokaliseras i en gemensam lokal. Beslut om var centret ska lokaliseras kommer att fattas i närtid.
* Centrets personalstyrka kommer att byggas upp stegvis. År 2023 beräknas ett 100-tal personer arbeta i centret
Källa: DN.se