Tut i luren! Idag är det 112-dagen!
Numret du aldrig vill ringa
Försök igen

Från 1953 fram till 1 juli 1996 var 90000 telefonnumret den svenska SOS-tjänsten använde sig av. Men sedan dess är det som ni säkert alla vet 112 som man ringer vid en nödsituation. Det här är ett gemensamt nödnummer för hela EU och det fungerar alltså lika bra att ringa detta inom Europa om du behöver hjälp. Den 11 februari 2009 instiftade European Emergency Number Association (EENA) 112-dagen som firas och uppmärksammas i hela Europa. Och idag är det just den 11 februari vilket innebär att man idag lite extra vill sprida kännedom om nödnumret.
Vi fick ett pressmeddelande från Hjärt-Lungfonden gällande dagen. Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och i pressmeddelandet nedan får du reda på hur du känner igen en akut hjärt-kärlsjukdom och då kan larma 112.
– Vid stroke, hjärtinfarkt och plötsligt hjärtstopp är tiden extremt dyrbar och tack vare forskning vet vi att snabba åtgärder räddar liv och minskar skadorna. Genom att känna till de vanligaste varningssignalerna kan vi alla bidra till att ge fler drabbade vård i tid, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Stroke
Närmare 25 000 personer drabbas och närmare 6 000 dör varje år av stroke, som är ett samlingsnamn för hjärninfarkt och hjärnblödning. AKUT-testet är ett användbart verktyg för att lära sig att känna igen en stroke:
ANSIKTE Be personen att le. Om mungipan hänger. – Ring 112!
KROPP Lyft armarna i 10 sekunder. Om en arm faller. – Ring 112!
UTTAL Om personen talar sluddrigt eller inte hittar rätt ord. – Ring 112!
TID Varje sekund är livsviktig. Vänta inte. – Ring 112!
Hjärtinfarkt
Varje år drabbas omkring 25 000 personer i Sverige av hjärtinfarkt. Årligen dör över 5 000 svenskar till följd av hjärtinfarkt. Larma 112 om du misstänker hjärtinfarkt. Ju snabbare den drabbade får behandling, desto större är möjligheterna att minska skadan på hjärtmuskeln vid hjärtinfarkt.
Symtom: kraftig smärta mitt i bröstet. Ibland strålar smärtan ut till arm, nacke, hals, käkar, mage eller rygg. Illamående, yrsel och ångest. En så kallad ”tyst infarkt”, ger ingen smärta och upptäcks oftast med EKG eller vid en ultraljudsundersökning.
Plötsligt hjärtstopp
Varje år inträffar 6 000 fall av hjärtstopp utanför sjukhus, endast cirka 600 personer överlever. Chansen att överleva hjärtstoppet minskar med 10 procent för varje minut som går om ingen sätter igång hjärt-lungräddning och defibrillering med hjärtstartare. Det är därför livsavgörande att omgivningen omgående larmar 112 (ambulans och räddningstjänst), omedelbart inleder hjärt-lungräddning (HLR) samt hämtar närmast tillgängliga hjärtstartare.
Symtom: Den drabbade förlorar omedelbart medvetandet och saknar puls och normal andning.