Uppgifter om säkerhetsklassade byggnader har läckt ut
Gunnebo-koncernen blev av med data under datorintrång
Försök igen

DN rapporterar att stora mängder data om säkerhetsklassade byggnader och annat har läckt ut efter det att säkerhetskoncernen Gunnebo drabbades av ett datorintrång i augusti. Enligt DN handlar det om över 38.000 filer som nu läckt ut på nätet vilka bland annat innehåller ritningar över bankers bankvalv, säkerhetsfunktioner runt bankomat-installationer, Skatteverkets kontor samt Riksdagens skalskydd. Förutom det så har finansiell information, kunddata, uppgifter om anställda, källkod till mjukvara, lösenord och annat läckt ut.
När Gunnebo själva rapporterade om datorintrånget i augusti sa man att man hade hanterat det hela framgångsrikt, något som nu alltså inte alls verkar vara fallet. Gunnebos vd uppger att man då inte kände till att obehöriga kommit över deras data och säger till DN:
"Men det vi visste då så var det framgångsrikt. Vi undvek en nedstängning. Men man lär sig mer hela tiden. Nu vet vi att vi blev bestulna på data och försöker hantera stölden på ett professionellt sätt."
DN har även varit i kontakt med säkerhetsexperten Leif Nixon som är kritisk till hur Gunnebo hanterat datorintrånget och säger:
"Gunnebo har fått förtroendet att hantera stora mängder känsliga data, från detaljerad information om bankers säkerhetssystem till uppgifter om inpasseringssystem för skyddsobjekt. Ett sånt förtroende kräver att man har koll på sin säkerhet. Att bli hackad är en sak, det kan man aldrig skydda sig hundraprocentigt från. Men det är under all kritik att hantera en incident så här dåligt. A och O när ett intrång inträffat är att fastställa vad som faktiskt hänt, och här hade tio minuters efterforskning räckt för att förstå risken för att kritiska data blivit stulna. Jag tror att Gunnebo har en lång resa framför sig för att återupprätta sitt rykte."
Gunnebo är framför allt specialiserade på fysisk säkerhet för byggnader och har bland annat kunder som Försvarsmakten, FRA, Rikspolisstyrelsen, Tullverket och Strålsäkerhetsmyndigheten skriver DN. Här ovanför hittas en reklamfilm från Gunnebo. Ni kan läsa Gunnebos pressmeddelande efter att man utsattes för datorintrång i augusti här.