3 i dag 38 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Världens största dataläcka avslöjar enorma skattefusk
Soppa deluxe

Världens största dataläcka avslöjar enorma skattefusk

I går kväll offentliggjordes några av de mer än 11,5 miljoner läckta dokument som avslöjar hur advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama hjälpte människor världen över att skapa brevlådeföretag i skatteparadis. Det var den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung som först fick dessa dokument av en anonym källa men hundratals journalister från 80 länder har hjälpt till att granskat dokumenten i ett års tid.

Denna läcka är med stor marginal världens absolut största dataläcka med sina 2,6 TB med data. Dokumenten sträcker sig från 1977 fram till slutet av 2015. Bland dokumenten kan man hitta namn på toppolitiker, brottslingar, kändisar och vanliga privatpersoner som alla "gömmer" sina pengar olika i skatteparadisbolag. Dokumenten avslöjar att ett flertal av världens mest etablerade banker har förmedlat kontakten mellan advokatbyrån och kunderna.

I Sverige var det ett team från Uppdrag granskning som deltog i denna internationella granskning. De kom fram till att det finns runt 400 till 500 svenska personer och bolag bland de läckta dokumenten. De nämner även att Nordea är den svenska banken som har haft flest samarbeten med Mossack Fonseca.

Mossack Fonseca menar själva att man har följt lagen och inte anser sig ha något ansvar för vad klienterna använder deras tjänster till. Byråns verksamhet kan dock kopplas till ett flertal illegala verksamheter. De nämner i ett uttalande att de är stolta över sina tjänster som, enligt dem, har varit viktiga för att den globala ekonomin ska fungera effektivt.

Uppdrag Gransknings rapport om denna läcka sänds på onsdag kl 20.00.

Samhälle, Allmänt, Mossack Fonsec, Panama, skatteparadis, panama papers
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Världens största dataläcka avslöjar enorma skattefusk
69.4° 0 Frode Wikesjö Frode Wikesjö
mån. 4 apr 2016, 09:30
Världens största dataläcka avslöjar enorma skattefusk Soppa deluxe
69.4°
0