19 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Visselblåsare får 24 miljoner dollar Uppmärksammade säkerhetsbrister i motor från Hyundai

I USA kan det löna sig för anställda som meddelar myndigheter om något kanske inte står helt rätt till med företaget de jobbar för. CNN rapporterar att en före detta anställda på Hyundai har fått 24 miljoner dollar, motsvarande över 200 miljoner kronor, i belöning efter att han uppmärksammat säkerhetsproblem hos Hyundai och deras dotterföretag KIA.

Det ska ha handlat om ett problem med en specifik bilmotor från Hyundai som kunde leda till att denna började brinna. Detta var något som Hyundai inte meddelade myndigheterna och man återkallade inte heller bilar som försetts med motorn på den amerikanska marknaden.

Hyundai dömdes 2020 att betala böter på 210 miljoner dollar, delvis baserat på uppgifterna som visselblåsaren försett myndigheterna med. En del av bötesbeloppet går nu vidare till visselblåsaren bakom avslöjandet. Det här ska vara första gången den amerikanska myndigheten NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) betalar ut en belöning till en visselblåsare, något som blev möjligt när lagen US Motor Vehicle Safety Whistleblower Act infördes 2015.

Samhälle, Juridik, visselblåsare, hyundal, kia, säkerhetsproblem, nhtsa Via en.wikipedia.org
57.3° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
ons. 10 nov 2021, 15:00
Visselblåsare får 24 miljoner dollar Uppmärksammade säkerhetsbrister i motor från Hyundai
57.3°
0