37 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Vodafone säger att man hittade bakdörrar i Huaweis prylar Ökar inte direkt förtroendet för företaget
Vodafone säger att man hittade bakdörrar i Huaweis prylar
Huaweis huvudkontor i Shenzen, Kina

Europas största mobiloperatör Vodafone uppger för nyhetsbyrån Bloomberg att man tidigare har hittat så kallade bakdörrar i utrustning som levererats till Vodafone från kinesiska Huawei.

Det ska handla om utrustning från Huawei som var avsedd för Vodafones italienska verksamhet och upptäckten av bakdörar i utrustningen ska ha skett 2011 - 2012. Enligt Vodafone så upptäckte man bakdörrar som skulle kunna ge Huawei tillgång till Vodafones fasta telefonnät i Italien, ett system som förutom att användas för att ringa med även förser miljontals italienare med internet.

När Vodafone påpekade det hela för Huawei 2011 lovade de att fixa det hela vilket de senare uppgav att de hade gjort. När Vodafone än en gång kontrollerade det hela 2012 så fanns det dock fortsatt möjlighet för Huawei att ta sig in i Vodafones nät. Idag ska dock det hela vara löst men uppgifter som dessa ökar antagligen inte förtroendet för världens länder att använda Huaweis utrustning när de bygger upp framtidens 5G-nät.

Idag har USA, Japan, Taiwan samt Australien förbjudit ländernas operatörer att bygga upp sina telenät med utrustning från Huawei. De länderna står tillsammans för en tredjedel av världens globala BNP. Bland länder som antagligen kommer att förbjuda Huaweis prylar hittas Kanada och Nya Zeeland medan det är troligt att även Sverige, Danmark, Norge, Belgien, Tjeckien, Polen, Storbritannien, Indien och Vietnam kommer att införa restriktioner gällande telekomutrustning från Huawei skriver Bloomberg.

Bland länder som fortsatt kommer att bygga nät med Huaweis grejer hittas Kina, Indonesien, Saudiarabien, Sydafrika, Turkiet samt Förenade Arabemiraten.

Samhälle, Konflikter, vodafone, huawei, avlyssning, spioneri, kina, övervakning
USA vill att deras allierade ska bojkotta Huawei Kan belönas för det ekonomiskt Wall Street Journal skriver att amerikanska regeringstjänstemän har kontaktat en rad mobiltelefonoperatörer, i länder som USA räknar som allierade, och bett dem att inte att köpa telekomutrustning från Huawei och andra kinesiska leverantörer. Anledningen till detta uppges vara att USA är oroliga för att nätverksutrustning och annan mobilteknik från Kina skulle kunna användas av kinesiska intressen för att spionera på USA och deras allierade. WSJ skriver att amerikanska regeringstjänstemän redan varit i kontakt med ledningen hos flera mobiloperatörer i bland annat Tyskland, Italien och Japan. WSJ skriver vidare att operatörer och länder som skippar kinesiska leverantörer eventuellt kan komma att "belönas" för detta ekonomiskt av USA. Mobiloperatören Telia bygger upp sitt 5G-nät med prylar från Ericsson och Nokia men är ändå kritiska mot USA-bojkotten av kinesiska mobilföretag. Till norska Dagens Næringsliv säger Telias vd Johan Dennelind: "Detta handlar inte om en leverantör från ett land, utan om hur man säkrar den digitala infrastrukturen i de länder där vi opererar, dels mot kunderna och dels mot samhället, genom att erbjuda dem säkra och robusta tjänster." Australien förbjöd tidigare i år mobiloperatörer att använda utrustning från ZTE och Huawei när de bygger upp landets 5G-nät. Huruvida det beslutet togs efter påtryckningar från USA finns det inga uppgifter om. Tumnagel
47.2°
0
Tyskland vill inte bojkotta Huawei Anser inte att det finns bevis för spioneri I slutet av november så uppmanade USA sina allierade runt om i världen att begränsa användandet telekomutrustning från det kinesiska företaget Huawei. Beskedet mottogs lite olika bland USA:s allierade och Tyskland uppger nu att man för tillfället inte kommer att rekommendera landets telekomoperatörer att bojkotta nätverksutrustning för Huawei. Anledningen till det är att tyska myndigheter inte kan hitta några som helst bevis för att Huawei eller andra kinesiska intressen skulle ha använt Huawei-utrustning för att spionera på Tysklands och/eller andra länders intressen. Den tyska myndigheten BSI (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik) uppger att de har undersökt utrustning från Huawei utan att hitta några spår av säkerhetsproblem med dessa. Tysklands tre största mobiloperatörer har utrustning från Huawei i sina nät och Huawei är även ett av de mer sålda mobilmärkena i landet. Tumnagel
35.7°
0
USA varnar allierade för att använda Huawei-grejer Kan straffas i form av sämre informtionsutbyte USA:s konflikt med det kinesiska telekomföretaget Huawei verkar inte trappas ner. Nu kommer uppgifter om att USA "hotar" Tyskland med sanktioner i form av minskat informationsutbyte gällande säkerhetsarbete om man bygger upp sina 5G-nät med utrustning från Huawei. Det är Wall Street Journal som skriver att USA:s ambassadör i Tyskland, Richard Grenell, varit i kontakt med Tysklands finansminister och varnat Tyskland för att låta landets telekomoperatörer använda Huawei-grejer i sina nät. Enligt ambassadören så är säker kommunikation en förutsättning för säkerhetssamarbetet mellan USA och Tyskland, något som USA inte anser säkerställs om kommunikationskanalerna som används är byggda runt Huaweis nätverksutrustning. Tyskland sa redan förra året att man inte har kunnat hitta några bevis för att utrustning från Huawei användes i spionsyfte av kinesiska intressen. Inte heller USA har kunnat visa upp några bevis för detta men verkar fortsatt driva en kampanj mot företaget som man anser att även deras allierade borde haka på. Tumnagel
38.8°
0
40.3° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tis. 30 apr 2019, 11:00
Vodafone säger att man hittade bakdörrar i Huaweis prylar Ökar inte direkt förtroendet för företaget
40.3°
0