2 i dag 33 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
WHO anser att Sverige är ett riskland för covid-19 Är ett av elva länder i Europa det särskilt varnas för
Bild till artikel Anders Tegnell Foto: Folkhälsomyndigheten

Världshälsoorganisationen WHO utfärdar nu en särskild varning för Sverige och tio andra europeiska länder på grund av smittspridningen av det nya coronaviruset. WHO:s Europa-ansvarige Hans Henri Kluge säger om den särskilda varningen:

"I veckor har jag talat om risken för ökad spridning när länder justerar sina virusåtgärder. I flera länder i Europa har denna risk nu blivit verklighet, i 30 länder har antalet nya kumulativa fall ökat under de senaste två veckorna.

I elva av dessa länder har antalet nya fall lett till en så märkbar ökning att om den inte åtgärdas så kommer sjukvården åter kommer att pressas till sin bristningsgräns."

Smittskyddsinstitutets avdelningschef Anders Tegnell anser dock att WHO har fel och att de har tolkat siffrorna på helt fel sätt. Tegnell säger till SVT:

"Vi har ett stigande antal fall i Sverige, men det beror på att vi har börjat testa enormt mycket mer än tidigare och vi testar helt andra grupper än tidigare.

Trycket på sjukvården har minskat under senare tid och det är en tendens som är väldigt klar och som fortsätter. Det är väldigt olyckligt att man då sammanblandar Sverige med länder som tidigare inte haft några problem alls och som nu uppenbarligen är i början på sin epidemi."

Förutom Sverige anser WHO att även Armenien, Moldavien, Nordmakedonien, Azerbajdzjan, Kazakstan, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kirgizistan, Ukraina och Kosovo förtjänar en särskild varning gällande smittspridningen av det nya coronaviruset.

dagensmedicin.se Samhälle, Hälsa, who, riskländer, sverige, europa, covid-19, corona, pandemi Via msn.com
23.3° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
fre. 26 jun 2020, 10:40
WHO anser att Sverige är ett riskland för covid-19 Är ett av elva länder i Europa det särskilt varnas för
23.3°
0