m
Sekiro: Shadows Die Twice kan dra åt fanders – men vi älskar det

Sekiro: Shadows Die Twice kan dra åt fanders – men vi älskar det

Vi har dött massvis i From Softwares nya spel

Spel / Feature

Sekiro: Shadows Die Twice är ett sprillans nytt IP från From Software. Delvis nytt IP i alla fall. Det var egentligen tänkt att Sekiro skulle bli en fortsättning på From Softwares gamla spelserie Tenchu, men gänget valde att bygga en ny spelvärld från grunden. Och resultatet är ett spel som är en kandidat för den anrika titeln ”årets bästa spel”.

I Sekiro: Shadows Die Twice får vi styra Sekiro, en shinobi-krigare som måste rädda sin herre som kidnappats av Ashina-klanen. Efter stridigheterna med Ashina-klanen vaknar Sekiro upp och upptäcker att hans vänstra arm har ersatts med en avancerad, men tidsenlig, protes som låter honom utföra diverse flådiga manövrar.

Sekiro: Shadow Die Twice utspelar sig i en fiktiv version av Japan under Sengoku-perioden på 1500-talet. Sekiros resa tar honom till Ashina-klanens bas som består av varierande miljöer som öppna stridsfält, tätbyggda hus och diverse fort. Även om du kommer nå en punkt där du associerar områdena till ond och bråd död så är det svårt att inte njuta av de vackra vyerna.

Områdena känns mer öppna och mindre linjära jämfört med i andra Soulsborne-spel. Mycket av detta är tack vare att du har fler sätt att röra dig runt omkring i världen. Du kan springa runt precis som vanligt, eller anamma stealth-mekaniken och smyga runt i högt gräs och på hustak.

Stealth-mekaniken känns riktigt välpolerad och gör det inte bara möjligt för dig att ta dig förbi fiender utan att upptäckas, utan du kan även ta kål på fiender illa kvickt genom att smyga upp mot dem bakifrån.

Nya föremål som kan göra livet lättare för dig är utplacerade på strategiska ställen på banorna och du behöver undersöka områdena ordentligt för att inte missa viktig utrustning. Det finns flera föremål som kan göra dig mer effektiv på stridsfältet, men de viktigaste prylarna är tillskott till din protes.

Till en början har vi tillgång till en shuriken-kastare, men under spelets gång så kan du välja mellan flera olika tillbehör som en paraply-sköld, kraftfull yxa och en liten eldkastare. Det finns många fler men du har bara möjlighet att bära runt på tre tillbehör samtidigt. Du kan skifta mellan dessa tre vid behov och vill du använda tre andra tillbehör så ändrar du bara aktiva proteser via inställningsmenyn.


Kasta smatterband i plytet för att förvirra fiender.

Tillbehören går inte att uppgradera på något sätt, men det finns ett eget skillträd för protesfärdigheter som gör dig mer effektiv. Du kan låsa upp kraftfulla attackkombinationer som bland annat en shuriken-kombo där du kastar en kaststjärna och följer upp med ett kraftfullt slag.

Något som är lite meckigt med skillträdet är att det är svårt att få en bra överblick. I början har du bara tillgång till ett fåtal upplåsningsbara färdigheter och det går inte att se vad nästa steg är förrän du låst upp förmågan innan. Det finns ingen möjlighet att planera din levelprocess. Detta är dock ingen dealbreaker då du får väldigt mycket skillpoäng att sätta ut under spelets gång, så det finns ändå utrymme för experimentering. Värt att nämna är att skillsen inte gör dig mer kraftfull, utan du måste fortfarande lära dig att använda förmågorna i strider på ett effektivt sätt.


Hos The Sculptor applicerar du nya protestillbehör som du hittar under resan.

Striderna är betydligt mer dynamiska jämfört med i tidigare Soulsborne-spel då Sekiro är mer rörlig. I stället för att bara kunna hoppa åt sidan när fienden slåss så har Sekiro möjlighet att hoppa upp för att undvika att bli träffad eller parera attacken med sitt svärd. Att använda pareringsrörelsen kräver riktigt bra timing och du måste öva en hel del för att få pli på systemet. När du lyckas med en parering så skadas fiendens hållning, vilket indikeras med en mätare under fiendens hälsa som fylls upp. När mätaren blir full så kan du utföra en attack som skadar fienden rejält.

Mindre fiender dör på momangen när du får in ett sådant slag, men bossarna behöver lite mer motsatt kärlek. Under bossfighterna måste du få ner motståndarens hälsa för att kunna göra en dödlig attack och detta måste du göra minst två gånger för att ta kål på bossen.

Bossarna i Sekiro: Shadows Die Twice är riktigt utmanande. Precis som i tidigare Soulsborne-spel så kan du inte bara springa in och veva vilt med ditt svärd i hopp om att döda bossen, utan du måste verkligen studera och lära känna fiendens rörelser för att veta när du ska parera och när du kan slåss. Något som också är viktigt i samband med bossfighterna är att tjuvlyssna på undersåtarna som ofta kan ge dig tips om hur du sänker bossen på effektivast sätt. Vissa är mer mottagliga för eld, till exempel.


Det gäller att hoppa högt och slå hårt för att vinna bossfighter.

Seiro skiljer sig en hel del från tidigare Soulsborne-spel med bland annat mer vertikalt gameplay, annorlunda dödssystem och avsaknad av multiplayer. Den tydligaste skillnaden är dödsmekaniken som är kopplad till levelsystemet.

I andra Soulsborne-spel förlorar du alla dina Souls, som du tjänat ihop genom att döda fiender, när du dör och du måste återvända till dödsplatsen för att få tillbaka dina surt förvärvade själar. I Sekiro fungerar saker annorlunda och du förlorar hälften av erfarenhetspoängen samt pengar när du dör och dessa går inte att få tillbaka på något annat sätt än att försöka tjäna tillbaka grejerna. Erfarenhetspoängen du samlar ihop gör inte att du levlar upp, utan när XP-mätaren blir full så får du en skillpoäng du kan använda för att låsa upp förmågor som gör dig mer effektiv.

Jag gillar dödssystemet i Sekiro då en förlust inte känns absolut. Du inte behöver springa tillbaka till en viss punkt efter du dött, utan du kan ta ett break från den vägen och försöka hantera situationen på ett annat sätt.

Döden är heller inte ett slut för Sekiro. När du dör så har du möjlighet att återuppliva dig och detta kan du göra en gång per strid. Du får en ”återupplivningsbubbla” när du vilar vid en Sculptor's Idol och du kan ladda upp fler bubblor genom att slåss, men oavsett hur många bubblor du har så kan du fortfarande bara återupplivas en gång per strid.


Spider-Man: Shadows Die Twice.

Som sagt erbjuder Sekiro mer vertikalt gameplay, både i strider och när du springer runt i världen. Sekiro är utrustad med en änterhake som låter honom klättra upp på hustak och i träd, men även för att komma närmare fiender i strider. Änterhaken kan också användas för att fly fighter, vilket är riktigt användbart om du känner att du behöver ta en kort paus för att heala dig själv eller ta an fienden med ny taktik.

Spelet är inte bara vackert rent visuellt, utan det flyter också på riktigt bra. From Software har gjort ett riktigt bra jobb med att optimera Sekiro på konsol och spelet rullar i 60fps oftast. Spelet kan dippa ner till 45fps vid vissa tillfällen, men detta sker väldigt sällan och är ingenting man märker av allt för mycket.

För att sammanfatta så bör du lägga vantarna på Sekiro illa kvickt om du vill ha en spelmässig utmaning. Fienderna är varierade och kräver att du har stenkoll på kontrollerna och Sekiros olika förmågor och From Softwares tolkning av 1500-talets Japan är verkligen urläcker. Det kan dock vara värt att ha ett lättare spel nära till hands du kan hoppa över till illa kvickt om dödsvreden blir för intensiv. För det kommer den bli. Ofta. Men vi älskar spelet ändå.

Sekiro: Shadows Die Twice släpps 22 mars till PC, PS4 och Xbox One.

Har ni några frågor om spelet så är det bara att plita ner dem i kommentarerna så försöker vi svara så bra vi kan.

Läs mer
44.4°
0

Sekiro: Shadows Die Twice kan dra åt fanders – men vi älskar det

Vi har dött massvis i From Softwares nya spel

fler
Populäraste
Volkswagen-reklam förbjuds
Ansågs vara för könsstereotyp 
Tumnagel
31.9°
+
Bobby Green
0
YouTube raderade videoklipp med robotslagsmål
Ansåg att det var djurplågeri 
Tumnagel
32.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Hur det slafsiga ljudet blir till i Mortal Kombat 11
Frukt och grönt! 
Tumnagel
44.0°
+
André Stray
0
Ny trailer för Rambo: Last Blood
40 år senare 
Tumnagel
44.6°
+
Bobby Green
0
Spider-Man sägs tacka för sig i Marvel Cinematic Universe
Sony och Disney beefar om pengar 
Tumnagel
22.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Trump ställer in Danmarks-besök
För att han inte fick köpa Grönland 
Tumnagel
18.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu är nya Audi RS6 Avant här
Bjuder på 600 hästar 
Tumnagel
43.4°
+
Bobby Green
0
Bond 25 har fått ett namn
No Time to Die 
Tumnagel
45.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Det blir en fjärde Matrix-film
Med Keanu Reeves och Carrie-Anne Mosse 
Tumnagel
64.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Man biten av krokodil på Skansenakvariet
Aj! 
Tumnagel
43.3°
+
Roger Åberg
0
Mercedes 280 SL får sin första tvätt på 37 år
Gammal bil får nytt liv 
Tumnagel
44.9°
+
Bobby Green
0
Pewdiepie har gått och gift sig!
Men grattis! 
Tumnagel
73.5°
+
Roger Åberg
0
fler
Senaste
Gameplay från Need for Speed: Heat
Lite bilpillande och racing 
Tumnagel
37.1°
+
André Stray
0
Ringen-instruktör åker varvet med ögonbindel
Kan kurvorna efter 1000 varv per år 
Tumnagel
37.6°
+
Bobby Green
0
Mindhunter kan hålla på i fem säsonger
I alla fall om David Fincher får bestämma 
Tumnagel
39.3°
+
André Stray
0
EU har börjat granska Facebooks kryptovaluta libra
Var väl inte alls oväntat 
Tumnagel
39.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Destiny 2-spelare på PC kan nu länka Battle.net och Steam-konton
Bör göras innan 1 oktober 
Tumnagel
37.6°
+
André Stray
0
Svenskutvecklade Rain of Reflections släpps 20 september
Eller första delen i alla fall  
Tumnagel
38.5°
+
André Stray
0
Stockholm panikstänger Skolplattformen
Efter att säkerhetslucka publicerats på Twitter 
Tumnagel
35.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Lyssna och titta på THX nya trailer för Deep Note
På med hörlurarna! 
Tumnagel
38.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ny trailer för Ad Astra
Papp-jakten drar igång i september 
Tumnagel
39.1°
+
André Stray
0
OnePlus TV kommer släppas nästa månad
Indien först ut 
Tumnagel
38.6°
+
André Stray
0
Dead By Daylight får besök av Stranger Things
Demogorgon, Steve och Nancy blir spelbara 
Tumnagel
38.5°
+
André Stray
0
Första glimten av Fords eldrivna SUV kommer i november
Lanseras nästa år 
Tumnagel
37.9°
+
Bobby Green
0
fler
Tjock
Granit presenterar kollektionen Muted Tones
Lanseras imorgon 
Tumnagel
81kg
+
Bobby Green
Om stereotyper från Boston på film
Allt är Good Will Huntings fel 
Tumnagel
84kg
+
Bobby Green
Dan och Andrew gör pannkakor med en robot
Dubbel-pannkaka! 
Tumnagel
90kg
+
Bobby Green
Tillverkning av kolfiberramar till cyklar i Kina
Ett besök hos Winspace 
Tumnagel
89kg
+
Bobby Green
Ett besök på världens sjätte bästa restaurang
Central i Lima 
Tumnagel
99kg
+
Bobby Green
The Nationals live-spelning på Beacon Theatre
Snart på Amazon Prime Video 
Tumnagel
83kg
+
Bobby Green
Hur ser det ut i Vita Huset?
Ta en virtuell rundtur här 
Tumnagel
91kg
+
Wille Wilhelmsson
Sneakers till NBA-stjärnan Kyrie Irving
Färgglada 
Tumnagel
-50kg
+
Bobby Green
Gatumat i Pakistan
Det här äter man i staden Karachi 
Tumnagel
84kg
+
Bobby Green
Alla referenser i Kill Bill vol 1
Över 50 stycken 
Tumnagel
84kg
+
Bobby Green
Håkan Hellström återvänder till Ullevi
Firar 20 år som solo-artist 
Tumnagel
-100kg
+
Bobby Green
Real Life - Send Me An Angel
Fredagsklassikern 
Tumnagel
89kg
+
Bobby Green
r