Dugongen bedöms vara funktionellt utrotad i Kina
Har inte setts i kinesiska vatten sedan 2008
Enligt en ny studie från Zoological Society of London (ZSL) och Chinese Academy of Sciences bedöms nu dugongen vara "funktionellt utrotad" i vattnen utanför Kinas kunst. Det innebär att det nu finns så få individer kvar av arten att den inte kan överleva i ett längre perspektiv. Anledningen till att djuret håller på och dö ut i vattnen utanför Kina uppges bero på jakt, fiskeindustrin och annan mänsklig påverkan som har försämrats dugongernas levnadsvillkor. Senast en dugong siktades i kinesiska vatten var 2008 enligt den nya undersökningen.
Dugongen är världens enda kända däggdjur som livnär sig helt på vegetarisk föda. Den äter olika former av sjögräs som den betar från havsbottnen. Den tillhör djurordningen sirendjur och dess närmaste släkiting är manater. Många legender om så kallade sjöjungfrur tros härstamma från sjömän som förr i tiden sett och hört dugonger.
Dugongen finns idag bara i en stor population utanför Australiens kust men finns även i minde populationer utanför kusterna i flera afrikanska, asiatiska och arabiska länder. Enligt Internationella naturvårdsunionen så kallade rödlistnings-skala anses Dugongen vara "såbar". Det innebär att den inte är "akut hotad" eller "starkt hotad" men riskerar att utrotas i ett medellångt tidsperspektiv.
Här nedan hittas ett inslag där National Geographic kollat in dugonger i Stora Barriärrevet utanför Australien.










Läs gärna våra regler!