34 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

ESA släpper kartbild på 1,2 miljarder stjärnor
Mest detaljerade kartan hittills

ESA släpper kartbild på 1,2 miljarder stjärnor

Nu har det gått 1.000 dagar sedan den europeiska rymdstyrelsen ESA släppte iväg rymdfarkosten Gaia för att studera vår galax Vintergatan närmare.

Nu har ESA släppt det första materialet som Gaia har samlat in och det gör man i form av en karta på 1,2 miljarder stjärnor i vår galax. Datan som kartan baseras på samlades in mellan juni 2014 och september 2015. Timo Prusti, forskare på ESA, säger:
"The beautiful map we are publishing today shows the density of stars measured by Gaia across the entire sky, and confirms that it collected superb data during its first year of operations."
När Gaia har varit verksam i fem år är tanken att den ska ta fram den mest detaljerade 3D-kartan som någonsin framställts över Vintergatan. Kartan man nu släpper visar, trots sina 1,2 miljarder stjärnor, bara en hundradel av stjärnorna i Vintergatan.

Vetenskap, Rymden, esa, gaia, vintergatan, kartor

Gaia har lyft
Ska kartlägga Vintergatan

Idag sköt den europeiska rymdorganisationen ESA upp satelliten Gaia från Franska Guyana och här kan ni kolla in hur det såg ut. Satelliten räknas som ett av de ambitiösaste rymdprojekten människan någonsin genomfört och tanken är att Gaia ska kartlägga över en miljard stjärnors position och avstånd. Genom Gaias observationer ska vi få en första realistisk bild av hur vår galax Vintergatan faktiskt ser ut i verkligheten. Gaia har utvecklats under 20 år och kommer den närmaste månaden ta sig 1,5 miljoner kilometer från jorden och efter det kommer den påbörja sina observationer av Vintergatan. I slutet av det här årtiondet förväntar man sig att Gaia har samlat in information som sammanlagt kommer överstiga en Petabyte (en miljon Gigabyte) vilken kommer att hålla forskare sysselsatta i årtionden. Det har kostat runt 6,6 miljarder kronor att utveckla Gaia. Nedan kan ni kolla in en animation på hur det är tänkt att Gaia kommer att se ut när den väl är på plats. Tumnagel
47.4°
0
46.5° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tors. 15 sep 2016, 12:00
46.5°
0

ESA släpper kartbild på 1,2 miljarder stjärnor

Mest detaljerade kartan hittills