37 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Forskare hittar länk mellan Parkinsons sjukdom och blindtarmen Mindre risk att drabbas om blindtarmen är borttagen
Forskare hittar länk mellan Parkinsons sjukdom och blindtarmen
Klumpar av alfasynuklein i blindtarmen
Foto: Viviane Labrie

Ett internationellt forskarlag, där bland annat svenska forskare deltagit, har upptäckt att människor som opererat bort blindtarmen har mindre risk att drabbas av Parkinsons sjukdom än de som har blindtarmen kvar.

Anledningen till detta är att man har upptäckt klumpar av proteinet alfasynuklein i Parkinson-patienters hjärna. Detta protein återfinns även i blindtarmen och man har vid djurförsök kunnat konstatera att proteinet kan vandra från blindtarmen upp till hjärnan. Daniel Lindqvist, läkare och forskare i psykiatri vid Lunds universitet, har gått igenom data gällande den svenska befolkningen och han säger till DN:
"Vi såg att förekomsten var lägre bland dem som opererat bort blindtarmen än inom en kontrollgrupp som inte gjort någon blindtarmsoperation."
Risken att drabbas av Parkinsons sjukdom minskade med cirka en femtedel för de som hade opererat bort blindtarmen. Man tror dock inte att det är att rekommendera att operera bort blindtarmen i förebyggande syfte för minska risken för Parkinsons. Dels för att Parkinsons är en rätt ovanlig sjukdom, dels för att kirurgiska ingrepp kan gå snett samt att vi faktist inte riktigt vet om blindtarmen gör någon nytta eller inte i människans kropp.

Vetenskap, Medicin, blindtarm, parkinson, vård, Via dn.se
44.9° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tors. 1 nov 2018, 13:15
Forskare hittar länk mellan Parkinsons sjukdom och blindtarmen Mindre risk att drabbas om blindtarmen är borttagen
44.9°
0