12 i dag 34 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Första konstgjorda askmolnet testat
Flygindustrin vill veta vad som funkar

Första konstgjorda askmolnet testat
Den isländska vulkanen Eyjafjallajokull under utbrottet 2010.

Flygplanstillverkaren Airbus har tillsammans med flygbolaget EasyJet tagit fram vad som ska vara världens första större konstgjorda askmoln.

Anledningen till att man gjort detta är för att kunna testa hur flygplan beter sig i askmoln och förhoppningsvis kunna ta fram teknik så att man slipper ha alla flygplan stående på marken i händelse av ett vulkanutbrott i närområdet.

Molnet skapades genom att en Airbus A400M släppte ett ton aska över Biscaya-bukten i norra Frankrike och det resulterade i ett askmoln som var mellan 180 och 250 meter med en omkrets på runt 2,8 kilometer. Askan som spreds ut kom från askmolnet från den isländska vulkanen Eyjafjallajokull som hade sitt senaste utbrott 2010 och då lamslog flygtrafiken i Europa vilket beräknas ha kostat flygindustrin runt 1,7 miljarder dollar.

Efter att askmolnet skapades testade man hur ett askmolns-varnings-systemet "Airborne Volcanic Object Identifier and Detector" (AVOID), som Norsk institutt for luftforskning (NILU) tagit fram, fungerade genom att låta en A340-300 flyga nära molnet. Man lät även ett mindre plan flyga rakt in i askmolnet för att ta ytterligare prover.

Sensorerna verkar ha fungerat som tänkt och de ska ha upptäckt askmolnet på långt håll så att man kunde göra en undanmanöver för att slippa hamna i askmolnet. EasyJet säger att man under 2014 kommer att installera AVOID på en del av sin flygplans-flotta.

Vetenskap, Forskning, askmoln, vulkaner, flygplan, easyjet, airbus, eyjafjallajokull

Vulkanaskradar
Take that Eyjafjallajökull!

I sommar ska flygbolaget EasyJet testa en slags radar som ska kunna upptäcka vulkan-aska på tio mils avstånd. Det hela handlar egentligen om en vanlig väderradar som har blivit modifierad att enbart känna av aska. Systemet kallas för AVOID (Avoid Volcanic Object Identifier and Detector) och är framtaget av Nilu, Norska institutet för luftforskning. Faller försöken väl ut så kommer piloter att kunna lägga om kursen om de upptäcker aska och flygkaos som det som uppstod när den isländska vulkanen Eyjafjallajökull var som mest aktiv kan då förhoppningsvis undvikas. Tumnagel
38.2°
0

Timelapse från Eyjafjallajökull

Sean Stiegemeier tröttnade på alla bilder på vulkanen vars namn ingen kan uttala namnet på, så han drog dit och plåtade lite. Bilderna är tagna första och andra maj, så vi får leva utan lava men snyggt är det i vilket fall som helst. Tumnagel
57.9°
0

Eyjafjallajökull hindrar TV-spelare
Aska orsakar förseningar

Vulkanen på Island fortsätter att hålla Europa gisslan och nu drabbas även vi som spelar TV-spel av detta. Folket borta på Kotaku rapporterar om att Konami har problem att skeppa spel som Silent Hill: Shattered Memories och Karaoke Revolution till oss. "Due to the second eruption of the Iceland volcano and further disruption to flights, our shipment of Wii stock will be delayed," a Mindscape spokesperson told Kotaku. "One of the worldx27s leading freight forwarders, Expeditors, has advised this morning that, due to the substantial freight shipments that are building up around the world, they are uncertain how quickly the backlog will be cleared." Tumnagel
35.6°
0
45.2° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
ons. 13 nov 2013, 16:33
45.2°
0

Första konstgjorda askmolnet testat

Flygindustrin vill veta vad som funkar