12 i dag 11 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Geely börjar satsa på rymden
Volvo Cars ägare ska bygga satellitnätverk för självkörande bilar

Geely börjar satsa på rymden
Illustration av en av Geespace satelliter
Foto: Geely

Volvo Cars ägare, det kinesiska företaget Geely, har meddelat att de kommer att börja att bygga satelliter som ska vägleda självkörande bilar i framtiden rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Geely Technology Group drog igång rymdföretaget Geespace 2018 men nu verkar man ha konkretiserat planerna runt sin rymdsatsning och redo att presentera den lite närmare. Geespace planerar att skicka upp de första satelliterna man tagit fram i slutet av det här året för att bygga upp ett satellitnätverk som ska understödja deras framtida självkörande bilar. Initialt kommer Geely att langa in 326 miljoner dollar till Geespace satellitnätverk.

Runt 2025 tror Geespace att man kommer att ha kapacitet att tillverka och rymdsätta cirka 500 satelliter om året. 2025 är det även tänkt att Geelys egna fordon ska koppla upp sig mot Geespace satellitnätverk. Det handlar om satelliter som kommer att ligga i jordens lägre omloppsbana LEO och förse bilarna med höghastighets-internet, navigationsfunktioner samt en koppling för att göra olika beräkningar i molnet.

Huruvida Geely planerar att låta andra biltillverkare använda eller köpas in sig i deras satellitnätverk framgår inte för tillfället. Det framgår inte heller om man planerar att använda det kommande nätverket för att beama internet till annat än självkörande bilar. Tekniskt sett så antar jag att det satellitnätverk som Geespace ska bygga upp inte kommer att skilja sig avsevärt från de nätverk som till exempel SpaceX (Starlink), Amazon (Project Kuiper) och andra företag planerar eller redan har börjat bygga upp runt vår planet.

Vetenskap, Rymden, satelliter, geely, kina, volvo cars, rymdinternet
36.0° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tis. 3 mar 2020, 15:40
36.0°
0

Geely börjar satsa på rymden

Volvo Cars ägare ska bygga satellitnätverk för självkörande bilar