Hur gammal kan en människa bli?
Forskarna är oense

Att medellivslängden har ökat historiskt sett råder det ingen tvekan om. Under 1900-talet har livslängden ökat med ungefär tre månader varje år. Men, hur gammal kan en människa egentligen bli?
Forskare är inte helt ense på den här punkten. Vad man vet var den äldsta människan som någonsin levat Jeanne Calment från Frankrike som blev 122 år gammal. Hon dog år 1997. Den nu äldsta levande människan är Violet Brown från Jamaica som föddes år 1900 och alltså är 117 år gammal.
Men trots att några människor tagit sig upp i de här aktningsvärda åldrarna innebär det inte att det gäller genomsnittet. Medellivslängden i världen varierar stort beroende på om man bor i utvecklingsländer eller i mer välbärgade länder och ligger på allt mellan 50 och 84 år. I Sverige låg den år 2015 på 83 år vilket visar att vi generellt sett lever väldigt länge i vårt land. Åldern förväntas också fortsätta öka framöver. Enligt en ny studie tror man exempelvis att Sydkorea kommer att bli det första landet där medellivslängden för kvinnor hamnar över 90 år.
Så finns det något tak då? Jo, forskare räknar på det. Enligt en studie från USA ligger maxgränsen på ungefär 115 år. Äldre än så lär vi inte bli i snitt enligt den. Men andra forskare anser att den siffran är för låg och att 128 år är ett mer rimligt maxtak.
Oavsett vad som stämmer kan vi ju också fråga oss hur de där sista åren ser ut. Kommer vi även att kunna njuta av dem, eller blir de bara präglade av sjukdomar?
Försök igen

Sista människan född på 1800-talet har dött
Hejdå Emma Morano

91 år och grymt vass på gymnastik
Ålder är bara en siffra

Äldre fäder har geekigare söner
Sönerna är även intelligentare
