5 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Iransk satellituppskjutning misslyckades Raketen exploderade på avskjutningsrampen
Iransk satellituppskjutning misslyckades
Foto: Planet Labs Inc

Igår var det tänkt att Iran skulle skjuta upp en ny satellit till rymden men detta misslyckades uppgav officiella källor igår. Enligt en inofficiell källa som vill vara anonym så berodde detta på att raketen som skulle ta satelliten till rymden av oklar anledning exploderade när den stod på marken. Till nyhetsbyrån Reuters sa de anonyme källan:
"It was due to some technical issues and it exploded but our young scientists are working to fix the problem."

Exakt vilken satellit det var som exploderade tillsammans med den iranska raketen igår uppgavs inte men det misstänks att det handlar om kommunikationssatelliten Nahid 1 (Venus 1), en satellit iranska myndigheter tidigare i år uppgavs förbereda för en rymdfärd.

USA hyser som bekant inte några särskilt varma känslor för Iran nu för tiden och har kritiserat deras satellitprogram. Bland annat misstänker USA att de raketer som används för att rymdsätta satelliterna även skulle kunna användas som konventionella vapen i händelse av en konflikt.

Iran ligger givetvis långt bakom USA och de andra dominerande rymdnationerna. Landet skickade upp sin första egna satellit 2009, den andra 2011 och 2012 uppgav Iran att man hade tre egna satelliter i omloppsbana runt jorden.

Vetenskap, Rymden, satelliter, iran, fail, raketer
40.7° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
fre. 30 aug 2019, 09:00
Iransk satellituppskjutning misslyckades Raketen exploderade på avskjutningsrampen
40.7°
0