12 i dag 32 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Japanska forskare ska odla mänskliga organ i djur Som kanske kan transplanteras till människor i framtiden
Japanska forskare ska odla mänskliga organ i djur
Foto: PXHere

Tidskriften Nature skriver att Japans vetenskapsdepartement nu har godkänt att landets forskare påbörjar experiment där man ska odla mänskliga organ i djur, organ som i framtiden kanske skulle kunna användas för transplantation till människor.

Japanska forskare har förberett sig inför detta i tio år och första organet ut som ska testas är mänskliga bukspottskörtlar. För att utveckla dessa planerar man att föra in mänskliga celler i embryon till gnagare som inte kan utveckla egna bukspottskörtlar i förhoppning att dessa då utvecklar mänskliga bukspottskörtlar.

Det finns givetvis en hel del etiska frågor som uppstår när man börjar mixa mänskliga celler med djurceller. Forskarna i Japan uppger att man kommer att avliva försöksdjuren i den händelse av att mänskliga celler skulle leta sig upp i hjärnan på dessa.

När vi eventuellt skulle kunna få se transplantationer med mänskliga organ som odlats fram i djur framgår inte. Men det kan nog dröja ett tag misstänker jag då även det antagligen kan leda till diverse etiska diskussioner när, eller om, det väl blir tekniskt möjligt att genomföra.

Obligatorisk ManBearPig nedan.

Vetenskap, Forskning, japan, organ, djurfeber, bukspottskörtlar, manbearpig, humanimals Via gizmodo.com
Bio-bot - robot gjord av riktiga muskler Hälften djur, hälften maskin Forskare på University of Illinois har tagit fram en slags cyborgs som dels består av riktiga animaliska muskler, dels av 3D-printade delar av hydrogel. De runt en halv centimeter långa robotarna ska ha tagit sin inspiration från hur muskler och senor faktiskt kopplas samman med benen i en riktig kropp och tanken är att man i framtiden skulle kunna sätta in dessa cyborger i en människa. I en människokropp skulle cyborgen till exempel kunna ge en person läkemedel när den känner av att ett särskilt toxin finns i kroppen. I det långa loppet hoppas jag givetvis att det här utvecklas åt robocop-hållet. Tills dess är det nog dock rätt så länge kvar. Tumnagel
52.2°
0
Forskare vill skapa embryon med både djur- och människoorgan Organen skulle sedan kunna doneras till sjuka människor Amerikanska forskare håller på och experimenterar med att ta fram embryon som ska vara hälften människa och hälften djur. Tanken är att dessa embryon ska kunna resultera i boskapsdjur där vissa organ är mänskliga. Dessa organ skulle man sedan kunna använda för att bota mycket sjuka människor. Projektet har stött på en hel del kritik då många anser att det är väldigt oetiskt att ta fram varelser som dessa. Pablo Ross är en av forskarna bakom projektet försvarar dock det hela och säger: "Wex27re not trying to make a chimera just because we want to see some kind of monstrous creature. Wex27re doing this for a biomedical purpose." Stuart Newman är professor i cellbiologi och en av kritikerna till projektet och säger bland annat: "Youx27re getting into unsettling ground that I think is damaging to our sense of humanity. If you have pigs with partly human brains you would have animals that might actually have consciousness like a human. It might have human-type needs. We donx27t really know." Tumnagel
40.2°
0
39.7° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
ons. 31 jul 2019, 19:00
Japanska forskare ska odla mänskliga organ i djur Som kanske kan transplanteras till människor i framtiden
39.7°
0