28 i dag 34 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium! Breaking News! Microsoft köper Activision Blizzard!

Just odlar kycklingkött i laboratorier
Riktigt kycklingkött framställt på celler från kycklingfjädrar

Just odlar kycklingkött i laboratorier

Det amerikanska startup-företaget Just, som tidigare bland annat har tagit fram växtbaserade äggprodukter, uppger nu att man odlat fram kycklingkött i ett laboratorium.

Det handlar alltså inte om något växtbaserad alternativ utan nuggets-köttet ska ha framställts av celler från levande kycklingars fjädrar vilket innebär att vi inte behöver döda kycklingen för att äta den. De små nuggetsbitarna framställs i en bioreaktor där man tillsätter protein för att få cellerna att föröka sig samt bindmedel så att bitarna får en slags konsistens.

Justs kött är inte riktigt klart för marknaden ännu men brittiska BBC ska ha fått testa det och man verkar väldigt imponerad av det artificiellt framställda köttet. Just är inte det enda företaget som experimenterar med att odla kött i laboratorier men än så länge finns inga sådana produkter på marknaden. Anledningen till det uppges vara att det än så länge är förhållandevis dyrt att producera artificiellt kött jämfört med traditionellt kött.

Man uppskattar att världens sju miljarder invånare varje år äter upp cirka 70 miljarder djur. Dr Uma Valeti som arbetar för cellkötts-företaget Memphis Meats uppger att antalet djur som krävs för att mätta oss kan komma att fördubblas fram till 2050 på grund av den ökade folkmängden och levnadsstandarden. Valeti tror inte att det kommer att vara möjligt att föda upp så många djur årligen enbart som mat om den prognosen visar sig stämma.

Vetenskap, Natur, kyckling, mat, kött, djurfeber, celler, eat just, just egg Via bbc.com
51.5° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
mån. 22 okt 2018, 16:00
Just odlar kycklingkött i laboratorier Riktigt kycklingkött framställt på celler från kycklingfjädrar
51.5°
0