42 i dag 44 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Kina satsar på återanvändningsbara rymdfarkoster Ska lyfta mot rymden som ett flygplan
Bild till artikel USA:s numera pensionerade rymdfärja Discovery Foto: NASA / Bill Ingalls / Wikipedia

Den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua meddelar att landet kommer att satsa på att utveckla återanvändningsbara rymdfarkoster till 2020.

Exakt vad det handlar om framgår inte men enligt "China Aerospace Science and Technology Corporation" ska de kommande rymdfarkosterna både kunna lyfta från jorden som ett flygplan och även kunna landa på en traditionell landningsbana när de har genomfört sitt uppdrag i rymden. Jag antar att detta betyder att vi snackar om något som mer skulle likna USA:s numera pensionerade rymdfärjor än traditionella raketer. USA:s rymdfärjor kunde dock bara landa på jorden som ett flygplan och fick alltid skjutas upp till rymden med hjälp av traditionella raketer.

Farkosterna ska kunna gå att använda minst 20 gånger och det ska bara krävas 24 timmar efter de har landat innan de ska vara redo att bege sig upp till rymden igen. Man tror att detta skulle innebära att en uppskjutning till rymden bara skulle kosta en tiondel av vad den gör idag när det oftast handlar om engångsprylar även om Space X och Blue Origin har haft framgång med sina till viss del återanvändningsbara raketer.

news.xinhuanet.com Vetenskap, Rymden, kina, rymdfarkoster, raketer, återanvändbara
44.4° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
mån. 6 nov 2017, 13:45
Kina satsar på återanvändningsbara rymdfarkoster Ska lyfta mot rymden som ett flygplan
44.4°
0