29 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Människokroppen fortsätter att utvecklas En tredje armartär har blivit vanligare under hundra år

Att människokroppen konstant utvecklas är ett välkänt faktum. Nu har forskare upptäckt att det är betydligt mycket vanligare att de som föddes i slutet av 1900-talet har en tredje armartär än vad det var hos människor som föddes i mitten av 1880-talet.

Det är forskare på australiensiska Flinders University och University of Adelaide som har kunnat konstatera att runt 30 procent av dem som föddes i slutet av förra århundradet har en tredje armartär. Av de som föddes i mitten av 1880-talet var det bara 10 procent som hade en sådan artär i vuxen ålder.

Den tredje armartären utvecklas redan när foster utvecklas och används för att transportera blod till fostrets växande händer. Hos majoriteten av människor så förtvinar dock artären några veckor efter födseln men en del har kvar artären under hela sitt liv.

Den någorlunda ovanliga artären är placerad mellan strålbensartären (radialartären på bilden nedan) och ulnarartären och går ända ut i handen. Forskare tror att den så kallade mellanartären kan förse dem som har den med ökat blodflöde till handen vilket kan öka fingrarnas rörlighet. Den tredje artären sägs dock även kunna öka risken för att drabbas av karpaltunnelsyndrom, något som bland annat kan leda till nedsatt känsel i fingrarna.

Vetenskap, Övrigt, evolution, människokroppen, biologi, artärer
46.4° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
fre. 27 aug 2021, 16:30
Människokroppen fortsätter att utvecklas En tredje armartär har blivit vanligare under hundra år
46.4°
0