11 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Mässlingen ökar i hela Europa Flera fall i Sverige under våren
Mässlingen ökar i hela Europa
Foto: Pixabay

Tidigare i år kom rapporter om att nya fall av mässlingen upptäckts i Sverige, något som direkt skapade en debatt kring vaccinationens vara eller inte vara. I dag ingår vaccin mot mässling i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn, men det finns de föräldrar som inte vill vaccinera sina barn.

Totalt handlar det om tio fall som rapporterats i Sverige under årets första månader vilket kan jämföras med tre personer under hela förra året. Det kanske inte känns som en massiv ökning just i Sverige och vi har dessutom generellt bra skydd i landet eftersom så många vaccinerar sig. Men faktum är samtidigt att mässlingen nu ökar över hela Europa. Det meddelar Europeiska smittskyddsinstitutet ECDC.

Rumänien var i fjol värst drabbat i EU med omkring 1500 fall. Det rapporterar Sveriges Radio. Det har lett till att vaccination i Rumänien nu görs vid nio månader istället för vid ett år som tidigare.

Mässlingen är en mycket smittsam sjukdom där den drabbade blir väldigt sjuk i feber med utslag och där återhämtningsperioden kan vara flera veckor. Följdsjukdomar liksom öroninflammation, bihåleinflammation eller lunginflammation är också vanligt och i ovanliga fall kan mässlingen leda till allvarliga inflammationer i hjärnan vilket i enstaka fall kan leda till dödsfall. Det finns i dag ingen behandling mot mässlingen utan det är vila och febernedsättande som gäller.

Vetenskap, Medicin, mässlingen, smitta, sjukdom, vaccin, sverige, europa, sjkukdom
5.4° 0 Emmy Zettergren Emmy Zettergren
mån. 24 apr 2017, 19:00
Mässlingen ökar i hela Europa Flera fall i Sverige under våren
5.4°
0