11 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
NASA vill skriva ut en hel kamera till en satellit Fortsätter att laborera med 3D-skrivare
NASA vill skriva ut en hel kamera till en satellit

NASA forskar en hel del i vad man kan använda 3D-skrivare till i rymden och nu så ska de försöka att bygga en hel kamera med hjälp endast av en 3D-skrivare. Kameran de bygger ska dessutom vara så pass bra och hållbar att den ska platsa på en CubeSat vilket är en miniatyrsatellit.

Kameran kommer att vara ungefär 5 cm stor och kommer nästan helt vara byggd med hjälp av 3D-printade prylar och då ingår en hel del elektronik. Det är dock inget som kommer att ske nu direkt utan arbetet börjar nu och nästa år ska produkten testas om den kan överleva i rymden för att sedan möjligen skickas ut.

Forskaren bakom det hela, Jason Budinoff, håller inte heller endast på med detta projekt utan han håller även på att försöka ta fram en teknik för att skriva ut metallspeglar så att han kan 3D-printa ett teleskop.

Vetenskap, Rymden, nasa, satellit, 3d-skrivare
Robotar kan komma att bygga 3D-utskrivna baser på Mars Innan astronauterna anländer Nasa är väldigt pådrivande när det gäller att skicka människor till Mars och försöker med alla medel komma på sätt att göra det enkelt för de som reser. Efter att ha färdats i nio månader så kommer astronauterna att behöva bygga sig en koloni för att ha någonstans att vara medan de utforskar planeten. Nu kan det vara möjligt att robotar placeras långt innan för att ha bygget klart tills astronauterna anländer. På så sätt vinner man tid och hinner att utforska mer grundligt. Behrokh Khoshnevis, heter mannen bakom denna ide. Han har jobbat med robotar som kan bygga byggnader med hjälp av 3D-teknik i flera år och är nu redo för att testa sitt projekt på Mars. Tekniken kommer att vara densamma som används idag när det gäller att bygga 3D-utskrivna hus men istället för plast så kommer man att använda cement och betydligt större maskiner. År 2024 ska robotarna skickas upp till Mars och påbörja bygget och Nasa vill försöka få upp astronauter runt år 2030. Tumnagel
62.1°
0
Skriv ut asteroider och satelliter i 3D-skrivaren NASA har tagit fram 3D-ritningar Den amerikanska rymdstyrelsen NASA har lagt upp en sektion på sin webbplats från vilken man kan ladda hem ritningar på asteroider och satelliter som man sedan kan skriva ut på sin 3D-skrivare. I skrivande stund finns ett 20-tal ritningar tillgängliga och vi snackar till exempel om farkoster som Mars Odyssey, Juno, Kepler, Voyager samt den aktuella Rosetta-satelliten som ni ser på bilden ovan. NASA:s 3D-ritningar finns tillgängliga som .stl-filer och i de flesta fallen finns även Blender-filer. Tumnagel
43.5°
0
43.7° 0 Gordon Andersson Gordon Andersson
tis. 12 aug 2014, 13:52
NASA vill skriva ut en hel kamera till en satellit Fortsätter att laborera med 3D-skrivare
43.7°
0