33 i dag 38 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
NASA:s bajstävling avgjord Så här kan man ta hand om astronauters avföring i framtiden
NASA:s bajstävling avgjord
Foto: NASA

I november utlyste NASA en tävling där man bjöd in allmänheten att hitta på ett system som kunde ta hand om astronauters avföring när de färdades till och från den internationella rymdstationen ISS eller när de var ute på andra längre rymduppdrag.

Nu har vinnarna i Space Poop Challenge korats och förstapris gick till Thatcher Cardon som arbetar på det amerikanska flygvapnet. NASA har tyvärr inte publicerat någon bild på den vinnande lösningen än så länge men den beskrivs så här:
"He designed a small airlock at the crotch of the suit, with a variety of items — including inflatable bedpans and diapers — that could be passed through the small opening and then expanded. His design even allows an astronaut to change underwear while inside the spacesuit, through the same small opening."
För sin lösning MACES Perineal Access & Toileting System (M-PATS) belönas Cardon med 30.000 dollar.

Totalt skickade runt 20.000 personer in cirka 5.000 olika lösningar till Space Poop Challenge. I videon nedan tackar grundaren av HeroX Peter Diamandis dem som deltagit i tävlingen.

Vetenskap, Rymden, nasa, space poop, tävling, Thatcher Cardon Tack till Hanna F
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till NASA:s bajstävling avgjord

NASA vill ha hjälp med att ta hand om astronauternas avföring
Vinn 30.000 dollar i Space Poop Challenge

Via crowdsourcing-tjänsten HeroX har NASA utlyst en tävling vars syfte är att hitta ett effektivt sätt att ta hand om rymdfarares avföring när de åker till och från den internationella rymdstationen ISS. På ISS finns det toaletter men i kapslarna som tar astronauterna till ISS får man istället förlita sig på blöjor vilket ibland kan leda till att astronauterna drabbas av eksem när de kommer fram till rymdstationen. NASA vill därför genom "Space Poop Challenge" få uppfinnare att hitta ett system som kan ta hand om avföring i upp till sex dagar som på något sätt ska gå att integrera i astronauternas rymddräkter. Skulle du själv ha en idé till Space Poop Challenge så är sista inlämningsdag för denna 20 december. NASA kan belöna en vinnande idé med upp till 30.000 dollar vilket motsvarar ungefär 280.000 kronor. Tumnagel
38.9°
0

Bajs blir bränsle i rymden
Ska kunna ta raketer från månen till jorden

Forskare på University of Florida har undersökt om man skulle kunna använda astronauters avföring för att ta fram bränsle som kan driva raketer och tydligen ska det vara möjligt. Man kom fram till att om man blandade avföring, använda kläder, matavfall samt förpackningar så kunde man genom en kemisk process producera 290 liter metan om dagen med restmaterial från en typisk besättning. Processen ska även ha producerat 100-tals liter med odrickbart vatten som skulle kunna användas för att ge väte och syre till en framtida månbas. Forskningen på University of Florida har genomförts på uppdrag av NASA inför en eventuell projektering av en månbas någon gång mellan 2019 - 2024. Fördelen med att kunna använda restprodukter som till exempel avföring och liknande är givetvis att man inte behöver ta med sig bränsle från jorden och att man samtidigt blir av med en stor del av sina sopor. Tumnagel
53.6°
0
40.2° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
ons. 15 feb 2017, 21:30
NASA:s bajstävling avgjord Så här kan man ta hand om astronauters avföring i framtiden
40.2°
0