Nu har CHEOPS lämnat jorden
ESA:s nya teleskop ska studera exoplaneter

Tidigare idag lyfte ESA:s senaste teleskop CHEOPS från Arianespace rymdbas i Franska Guyana efter en liten försening, tanken var egentligen att teleskopet skulle lämnat jorden redan igår. Då var det dock något mjukvarufel som gjorde att man fick avbryta raketuppskjutningen bara en timma innan utsatt tid.
Idag gick det dock som det var tänkt och nu är CHEOPS (CHaracterising ExOPlanets Satellite) på väg för att lägga sig i omloppsbana cirka 700 kilometer ovanför jorden. När rymdfarkosten väl är på plats kommer dess 30 centimeter stora teleskop börja studera exoplaneter i andra solsystem.
Sedan människan upptäckte den första exoplaneten för 24 år sedan har man nu hittat över 4000 stycken sådana. CHEOPS kommer att användas för att studera en del av dessa närmare. Man ska bland annat använda teleskopet för att försöka mäta exoplaneternas densitet, sammansättning och storlek.
CHEOPS kommer inte att användas för att hitta nya exoplaneter utan det överlåter man till NASA:s TESS-teleskop som sköts upp till rymden förra året, det kommande James Webb-teleskopet, ett teleskop som planeras att skjutas upp till rymden 2021, samt NASA:s kartläggnings-satellit SPHEREx som kanske skjuts upp till rymden 2023.
Försök igen

Hejdå Keplerteleskopet
NASA bekräftar att planetjagaren nu har somnat in

TESS har hittat sin första exoplanet
Säg hej till Pi Mensae c

Rymdforskare får Nobelpriset i Fysik
Forskning om fysikalisk kosmologi och exoplaneter får fint pris
