Ny teori om asteroiden som utrotade dinosaurierna lanserad
Var det i själva verket ett fragment från en komet?
Försök igen

För runt 66 miljoner år sedan slog en eller flera asteroider ner på jorden vilket bland annat ledde till att dinosaurierna dog ut. Det är en teori som de flesta forskare är överens om men exakt varifrån dessa asteroider kom råder det lite delade meningar om.
De flesta tror att det handlar om asteroider som kom från Asteroidbältet mellan Mars och Jupiter men nu har de båda forskarna Amir Siraj och Avi Loeb lanserat en ny teori. Enligt den nya teorin ska asteroiden som kolliderade med jorden kunna vara ett fragment från en komet som hade sitt ursprung i Oorts kometmoln, ett vidsträckt moln som omgärdar vårt solsystem och som uppstod när solsystemet bildades.
Enligt den nya teorin skulle en komet från Oorts kometmoln kunnat ha brutit upp av solens gravitation och fragment skulle då kunnat ha slå ner på jorden, liknande det som skedde när kometen Shoemaker-Levy 9 slog ner på Jupiter 1994. Något som forskarna anser ytterligare stödjer deras teori om att det handlar om ett kometfragment är kompositionen av kolhaltig kondrit som hittats i Chicxulub-kratern på Yucatan-halvön i Mexico, kratern där asteroiden som utrotade dinosaurierna tros ha slagits ned. Enligt forskarna så är kompositionen av kolhaltig kondrit ovanlig i asteroider från Asteroidbältet medan den är mera vanligt förekommande i kometer från Oorts kometmoln.
Siraj och Loeb planerar nu att fortsätta sitt arbete för att kanske kunna hitta fler bevis på varifrån asteroiden som slog ner på jorden för 66 miljoner år sedan faktiskt kom ifrån. Loeb säger i en kommentar om det framtida arbetet med att bevisa sin teori:
"We should see smaller fragments coming to Earth more frequently from the Oort cloud. I hope that we can test the theory by having more data on long-period comets, get better statistics, and perhaps see evidence for some fragments."
I videoklippet ovan kan ni kolla in när Siraj och Loeb presenterar sin teori vilken ni även kan läsa om lite mera ingående på länken här nedanför.